Д-р Никола Николов, БЧК: През деня температурата в помещението трябва да е по-ниска от 32 градуса и 24 градуса през нощта, за да се предпазим от топлинен удар

Д-р Никола Николов, доброволец към Националния екип за работа при бедствия и кризи към Българския червен кръст (БЧК), в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Никола Николов:  Както знаете, човек е съставен от клетки, които имат от 70 до 75 % вода. Тя започва да се изпарява и ние сме подложени на опасностите, свързани с обезводняването. Така че трябва да вземем мерки, за да се предпазим от топлинен и слънчев удар, като почнем с мерките как да си подготвим жилището, как да го поддържаме хладно. През деня температурата трябва да е по-ниска от 32 градуса и 24 градуса през нощта. Това трябва да е задължително условие, за да се предпазим от топлинен удар. Най-застрашени са децата и възрастните хора и тези с хронични заболявания. Трябва да вземат обезателно мерки, да останат на по-хладно, да не излизан навън, когато е горещо, да пият повече течности. Вкъщи да не се включват електрически уреди, които допълнително подгряват като печки или пък отоплителни тела. Естествено, климатикът може да работи. Вентилатори, ако се ползват, те облекчават докъм 35 градуса, но при по-висока температура не помагат. Пак казвам, трябва да се пият много течности. За хората с нормално тегло при нормални условия, ако не е много горещо, средно трябва да пият около литър и половина или 8 чаши дневно. Ако искате да пресметнем – умножаваме килограмите си по 35 милилитра или ако сме примерно  55 килограма, пием по 1,925 литра дневно, а ако сме 70-килограмови – 2,5 литра на ден. Това е при нормални условия. Ако е по-горещо, трябва да се завиши нормата. Примерно, ако детенцето е 9 килограма, тъй като то е с по-малко течности в тялото, трябва да пие средно по 250 милилитра или една чаша дневно. Ако обаче сме примерно  по-големи, един средно здрав 62-килограмов човек, трябва да пие 2 литра на ден. При нормални условия, обаче ако е горещо, трябва да се завиши това количество, може да се стигне до 3 или до повече литра. Естествено, не бива и да се прекалява с пиенето на вода, защото с нея се отмиват минерали. Обаче това не се отнася за хора, които са подложени на екстремни ситуации или пък при горещини. Да речем, един спортист или леяр, или човек, който е подложен на много изпотяване, той също губи много минерали с потта си, които пък може да възстанови с поемането на по-голямо количество вода. Трябва да се следим. Ако урината ви стане като тъмна бира, това говори, че имаме нужда от увеличаване на количеството, ако пък ако продължи и с увеличаването на количеството да е тъмна, трябва да се обърнем към нефролог.

Водещ: На няколко пъти споменавате течности и че трябва да се приема вода. Каква трябва да е температурата на течностите?

Никола Николов: Човек мисли, че ако се напие с вода от хладилника, ще се облекчи по-лесно жаждата. Това не е вярно. Аз съм бил в арабския свят. Там се чудех защо пият горещ чай. Така че за предпочитане са топлите напитки като чаят и вода с нормална, стайна температура. Тя ще ви утоли жаждата много по-лесно, отколкото студената и ледена вода или бира. Така че по отношение на водата, да сме наясно – не бива да се пие леденостудена вода. Можеш да задоволиш жаждата си и със сладолед, тоест по-студен, но там рискът е от тези Е-та, с които се прави. Иначе млякото, захарта горе-долу облекчават състоянието на жажда и на чувството на горещина. Охлаждат. Човек трябва да знае какво да прави. Затова не е зле да се съберат семейството вкъщи, да обсъдят екстремните топлини, които идват. Горещниците са юли месец, но те май отсега ни подпукаха. Така че всеки трябва да знае какво да прави. Ако сме да речем на плажа, много погрешна практика е да стоим по цял ден, особено около обяд между 12.00 и  14.00 часа на плажа. Това е изключително опасно и вредно не само от такива топлинни екстремални опасности, ами от UV облъчванията, от рязката температура, която се получава, колкото и да е топла водата, да се пльоснеш да се разхладиш. Така че това трябва да се избягва. Не трябва да се прекалява и с излизането, ако не е необходимо, особено възрастните хора. Много е опасно да излезе по горещините , да получи от БЧК бутилка вода. Че той докато отиде и се прибере, може три пъти да получи топлинен удар. Трябва да се пазят и хората с ниско, а и тези с високо, защото както знаете топлината намалява високото кръвно, но намалява и ниското, така че е еднакво опасно и за хипертониците и за хипотониците това състояние. Ако човек взима и лекарства, които са предписани от лекар, трябва да се консултира  дали те не биха допринесли за влошаване на състояние опасност от топлинен удар. Не бива да взимаме, когато е горещо, аспирин и парацетамол, тези лекарства, които по принцип повишават телесната температура. Трябва да се консултирате с лекуващия си лекар, който ви е предписал медикаментите.

Водещ:  Течностите при всички обстоятелства са много важни. Вие споменахте обаче климатика, каква е най-удачната температурна разлика между тази навън и вътре в стаята при пуснат климатик?

Никола Николов: Не бива да е максимум повече от 7-8 градуса температурната разлика от тази в колата или в стаята и външната температура. Тъй като поемаме риска от много усложнения, които ще последват, да не говорим само за настинките. Не бива да пием вода, която е престояла в колата и се е прегряла. Дори да е изстинала вече, не бива да се употребява, защото е изключително опасно. Това може да доведе до заболявания. В тази вода протичат химически процеси, които могат да доведат при жените до помятане или проблеми със забременяване, при мъжете с оплешивяване. Това са статистиките, които съм чел. Освен това тази вода, която употребяваме в горещините, не бива да е от една и съща бутилка. Защото по капачката и в самата бутилка се завъждат патогенни колонии от микроорганизми, които при всяко наливане се удвоят, утрояват и се оказва, че е по-безопасно да оближете седалката на тоалетната чиния. Затова да не се пие от една и съща бутилка, да не си я пълните с вода многократно, защото е опасно. Трябва да се избягва алкохолът, за това не споменах по-нагоре. Може привечер да пийнете една биричка или малко бяло винце, но по принцип се избягват алкохол, цигари, кафе, захар. Естествено, с храната също трябва да се внимава и да се яде по-малко, но често. Трябва да избягваме храни, богати на протеини, тлъстото. Иначе може риба, пиле, по-леки храни.

Водещ: А по отношение на облеклото?

Никола Николов:  Ние сами гледаме да не се обличаме много-много като ни стане горещо. Трябва да носим светли летни дрехи, от естествени материали, от памук, широчки да са, а не по нас. Трябва да се пазим с шапка с широка периферия или козирка, та поне да пази очите. Слънчеви очила, естествено. Когато нощувате, трябва да пазим пак да не се прегряваме, с леки, олекотени завивки или чаршаф.

Водещ: Нека да припомним отново симптомите на слънчевия и топлинния удар. Кои са първите сигнали за тях?

Никола Николов: Те са сходни. Налице са главоболие, обилно изпотяване при слънчеви удар, ускорено, затруднено дишане, отпадналост, зачервяване на лицето. Може да има гадене и повръщане, бучене в ушите – писват ушите, световъртеж. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации, гърчове.

Водещ: Какво трябва да направим при първите симптоми на такова прегряване още преди да са настъпили сериозните?

Никола Николов: Трябва да се окаже много бързо, независимо степента на увреждане дали е първо, или по средата – няма значение. Задължително, ако ще оказваме помощ, трябва да пренесем пострадалия на хладно, сенчесто и проветриво място. Трябва да го поставим полуседнал, дрехите да се разхлабят. Необходимо е да се напръска с вода, да му се даде да пие такава. Ако е в съзнание, да му се постави студен компрес по възможност на главата и на гърдите. Мокри кърпи може да се поставят също на гърба, гърдите, корема. Ако е в съзнание, трябва да му се даде да приема течности, обилно да пие охладени и подсладени напитки. А ако е загубил съзнание и му е спряло дишането, ние обучаваме Червеният кръст в съвместната дейност, се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Задължително пострадалият трябва да се транспортира е лежащо положение до медицинско заведение. Най-тежките поражения са кома, депресия, всички жизнени функции. Трябва да уточним, че ако не бъде охладен навреме, човек възвръща нормалния си статус след 4 до 5 часа, ако не му се окаже помощ, направо си умира.

Водещ: Можете ли сега да се ангажирате с информация за акциите на БЧК, които са в посока на облекчаване на жегите като раздаване на минерални бутилки: къде и кога ще се случат?

Никола Николов: По регионите ние имаме навсякъде щатни служители и доброволци, които излизат и разпъват такива пунктове за раздаване на минерална вода и за оказване на помощ.  На места измерват кръвното налягане. Тук в столицата доста често го правят, естествено и при наличие на донори, които даряват минералната вода. Прави се и когато има екстремни температури, които налагат и такива прояви, където се събират повече хора. Това не е практика просто така по улиците да бъде раздавана минерална вода, тъй като всеки може да отиде и да си я купи от кварталното магазинче, без да излиза на километри, за да получи бутилка или две минерална вода.

Милослава АНГЕЛОВА