Д-р Никола Петров, НАО „Рожен“: Има много жени, които са оставили трайна следа в науката

Със сигурност има много жени, които са оставили трайна следа в науката, в това число във физиката химията и биологията. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, по повод Международен ден на жените в науката, който се отбелязва на 11 февруари. По думите му, за съжаление те не са чак толкова много може би, защото настроенията на обществото в годините назад жените да работят е било такова, че техните задължения е трябвало да бъдат най-вече семейни. „Има обаче много жени, които понякога са останали в сянката на своите съпрузи, но са дали много за това да има успех в науката. За нас е много известен астрономът Уилям Хершел с неговия телескоп, открил едни от далечните планети в слънчевата система. Най-известният астроном жена е неговата по-малка сестра Каролин Хершел – смятана за една то първите велики жени астрономи, живяла 1750 – 1848 години. Това е жената, която е съдействала със своите наблюдения да бъде построена първата карта на Млечния път. Нейните наблюдения заедно с брат й са в основата на построяването на едни то най-известните съвременни каталози в астрономията, който се използва от всички по света и до днес. Те са откриватели на повече от 2500 астрономически обекти, мъглявини звездни купове, други галактики, които тогава са смятани също за мъглявини“, обясни д-р Петров. Той допълни, че друга известна жена-учен е Лиза Мейтнер, която е живяла до 1968 година и тя е работила усилено в областта на ядрената физика. Тук е мястото да се спомене и първата жена космонавт – Валентина Терешкова, отбеляза астрономът. „В момента има и други жени-космонавти, за които не се говори много, но все пак първата остави трайна следа за това, че жените могат да летят в космоса и те на са по-малко значими от мъжете в космическото пространство“, посочи д-р Петров и допълни, че не може да не посочи и Джил Кастер – директор на Центъра за изследване и търсене на извънземни цивилизации SETI – признанието към нея в тази област със сигурност е значимо във физиката

Д-р Петров подчерта, че има и българки, които се оставили своя следа в науката. „Първият астроном-професор жена в България е Малина Попова. Тя започва при първия професор по астрономия Марин Бъчеваров веднага с основаването на катедра „Астрономия“ в Софийския университет през 1895 година. Аз лично съм имал удоволствието да работя с проф. Недка Спасова и за мен беше удоволствие да разговарям и уча от нея“, уточни астрономът.

Той добави, че като говорим за жените, оставили стъпка в историята на науката физика и астрономия, трябва да се отдаде значимото и на нобеловите лауреати. Мария Кюри е единствения учен, имащ две нобелови награди по физика 1903 г. и по химия 1911 г. Ирен Кюри също има нобелова награда по химия. Дона Стрикланд също е нобелов лауреат и други немалко известни жени, които са отдали живота си на науката.

„Факт е, че споменавайки тези имена виждаме, че може би това, че жените са някак в сянка по отношение на науката, се дължи най-вече на обществото и цивилизацията ни в своето развитите. Тези имена са в Европа, САЩ и Русия. Може би във времето нещата ще се променят. С промяната в манталитета на нашето общество може би това нещо ще се промени“, коментира още д-р Никола Петров.

Нели ГЕРГЬОВСКА