Д-р Никола Петров, НАО „Рожен“: Обсерваторията на Рожен е място, което може да бъде център за обучения на студенти в Европа

Интервю на Радио „Фокус“ – Смолян с директора на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, по повод 38 години от откриването на институцията. 

 

„Фокус“: Господин Петров, на днешния ден през 1981 г е създадена Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Какво постигна институцията и работещите в нея за тези 38 години и какво се промени за този период от време в нея?

Никола Петров: На малко време е минало от създаването на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, а нейното построяване и откриване е усилие на немалко хора преди тя да може да бъда отворена. Астрономията започва да се развива в страната ни още със създаването на първото висше училище – Софийският университет през 1885-1888 г. Тогава започва изграждането на първата професионална обсерватория в страната. Тя се намира в Борисовата градина и днес е дадена на катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет. Оттогава на практика от началото на 1900 година е имало немалко учени астрономи, физици, които са опитали да прокарат идеята за построяването на една нова и съвременна обсерватория, която е отнела десетки години. На практика тази идея е приета вече към края на 1950 г и началото на 1960 г, когато започват да се полагат усилия в тази насока да имаме една нова и модерна обсерватория в страната. През началото на 1970 г вече има картбланш за нейното построяване. Първите снимки с телескопи в НАО „Рожен“ са направени през есента на 1978 г и официалното й откриване на 13 март 1981 е по-скоро свързано с честването на 1300 г България. Тоест обсерваторията ни е на над 40 години и за това време имаме поне две поколения, които са възпитани астрономи. Участваме още с откриването на обсерваторията в първата световна астрономическа мрежа от 4 обсерватории за регулярно наблюдаване и определяне на параметри на астероиди от Слънчевата система. В момента в тази мрежа има над 26 обсерватории по света и ние продължаваме да участваме с подобни наблюдения. В годините е имало своя блясък, но е имало и трудни моменти в обсерваторията. Надеждите ни са, че все пак ние ще продължим да работим и ще бъдем наравно с колегите ни по света. Има какво да се желае, но това, в което много хора са участвали с усилия, за да го постигнем и досега смятам, че трябва да положим и ние усилия, за да го запазим и да го подобрим.

„Фокус“: Преди години обсерваторията имаше финансови проблеми, какво е финансовото Ви състояние сега, имате ли задължения?

Никола Петров: Задължения в момента нямаме. Обсерваторията ни се нуждае като инфраструктура от една сериозна грижа. Лично аз смятам че продължавайки тя да бъде този най-голям астрономически център в Югоизточна Европа като че ли това е времето, в което може да си повярваме и със сигурност може да превърнем обсерваторията в един истински регионален център, свързан с наблюдения, астрономически изследвания и обучения на млади хора. Тя така или иначе участва в такива процеси. Европа на практика е толкова светло място, че големите телескопи вече се изнасят извън континента – в Чили, на Канарски и Хавайски острови, места където са останали тъмни. Това са най-добри места да наблюдения, с оглед на сухо време, безоблачно небе, но не всеки може да си позволява такива дестинации, за да има своите практически занятия. Затова наистина обсерваторията на Рожен е едно място, което може да бъде център за обучения на студенти  в Европа. Има желаещи да идват, но състоянието й е такова, че ние не може да работим целогодишно и не може да приемаме много сериозни заявки от големи университети в Европа, защото се нуждаем от подкрепа, за да можем да я модернизираме. Що се отнася до научна апаратура, има какво да се желае, но като че ли се справяме. Проектите, които са свързани с финансиране за научни изследвания са насочени към научната част. Необходима ни е подкрепа и разбиране за това, че легловата база и инфраструктурата, която обединява обсерваторията се нуждае от ремонт. Ако това се направи, аз съм убеден, че ще има с какво да се радваме и да се гордеем в областта на астрономията. Сериозен ремонт не е правен от откриването на обсерваторията.

„Фокус“: Очаквате ли през тази година групи от ученици и студенти занимаващи се с астрономия?

Никола Петров: Със сигурност имаме заявени групи, които са от младежки центрове по астрономия в Хасково, Смолян, Варна, Димитровград, имаме практики от Софийския университет, Шуменския университет. Усилие е да можем да проведем подобни школи. Студентите често не могат да останат в обсерваторията, като идват единствено за практически наблюдения в обсерваторията. Не можем да ги поемем. Тази година и през последните години имаме съществено повишаване на интереса от любители астрономи, които желаят да бъдат в обсерватория. Има интерес и от чужденци от Украйна, Полша, Русия, които иска да наблюдават при нас със собствената си техника и апаратура, но да усетят мястото на една световна обсерватория. Вероятно ще започнем леки козметични ремонти и партньорите ни знаят за това. Обръщението ни към тях е, че много се надявам да не можем да ги посрещнем, защото ще има ремонти в обсерваторията. Това ще бъде най-прекрасното нещо – да няма пребиваващи в обсерваторията. Това ще означа, че ще правим нещо. Всеки го разбира и би отишъл на палатка, на хотел в Пампорово или Чепеларе, но би желал да направи нещо по-добро в обсерваторията.

„Фокус“: Имате ли посещения през зимата, въпреки затрудненията, които имахте по време на бедствието в края на януари, при което останахте с дни без ток и достъп до обсерваторията заради обилния сняг?

Никола Петров: Този момент продължи доста време. Шест денонощия бяхме без електричество и две седмици без път. Проблемите при нас не спират със спирането на снега. През последните две седмици времето е по-добро и имаше хора, но тази зима беше доста тежка. Имаме обещания от страна на министъра на образованието, имахме и подкрепата на областния управител на Смолян за справяне с природните и стихийни проблеми. Може би ще имаме и собствена машина за почистване на сняг, най-вероятно и генератор ще имаме. А иначе имаме обаждания за посещения до август месец от различни групи и туристи. Определено има интерес към обсерваторията, но понякога такива затруднения на пръв поглед са прости и елементарни, но объркват нещата. Надявам се нещата да вървят, вярвам в това, че имаме правилната идея за това, че трябва да се развиваме и в частност и нашата обсерватория, която определя една малка частичка от културата на страната. Имаме визия да я поддържаме, дано да се случат нещата, а и институция на над 40 години не би трябвало с лека ръка да я подминаваме.

Нели ГЕРГЬОВСКА