Д-р Петър Георгиев, пулмолог: Рязката смяна на температурите може да бъде причина за белодробни усложнения

Снимка: Pixabay

Д-р Петър Георгиев, пулмолог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Георгиев, какви проблеми може да предизвика рязката смяна на температурите през пролетта?

Д-р Петър Георгиев: Рязката смяна на температурите може да бъде причина за белодробни усложнения. Симптомите на настинките се дължат от активиране на вируси, които са в нашето тяло. Епидемии на вируси в момента няма. Минаха зимните вируси и сега вече предстоят летните. Те са летен грип, но все още е рано за него. Въпреки това има хора, които проявяват симптоми на вирусни заболявания.

Фокус: На какво се дължат настинките?

Д-р Петър Георгиев: Смяната на температурите е причина за настинки. Причината е горещото време – хората се изпотяват, а след това от студения вятър настиват. По този начин се обострят хроничните заболявания. Това са заболявания като хронично-обструктивна белодробна болест, бронхиестазна болест, хроничен бронхит. По-специални предпоставки за пневмониите няма, защото се получава при определени ситуации.

Фокус: Какви проблеми може да предизвика стоенето на течение?

Д-р Петър Георгиев: Стоенето на течение може да предизвика бронхити и пневмонии. Хората с белодробни заболявания трябва да бъдат предпазливи от настинки. На астматиците в този сезон влияят най-много полените. Бронхиалната активност на хората с белодробни заболявания е променена и всяка промяна на времето рефлектира върху тази проводимост. По този начин може да се получи бронхиален спазъм и задух. Стоенето на течение крие редица рискове. Едно време, а и сега бабите имат страх да стоят на течение. Мои учители и колеги са на друго мнение, но аз съм на мнението на бабите. Течението може да причини много неприятности. При течение по-бързо се изпарява потта и съответно изстива тялото дори и да не е потно. Това може да бъде причина за настинки и белодробни заболявания. Може дори да предизвика и пневмония, не е случаен и израза „Потен – вода да не пие“. Тези изрази са верни, а течението може да бъде причина и за неврити. От стоенето на течение се наблюдава  и обостряне на радикопатиите, които от своя страна водят до сериозни проблеми.

Фокус: Какви проблеми могат да ни причинят климатиците в офиса?

Д-р Петър Георгиев: Климатиците в офиса може да бъдат причина за неврити и невропатии. Хората трябва да бъдат предпазливи от климатиците в офиса, защото те могат да бъдат причина за редица проблеми. Освен неврити и невропатии, то климатиците могат да причинят възпаление и на радикопатиите.

Фокус: Крият ли опасности климатиците в колите?

Д-р Петър Георгиев: В колата от климатиците може да се получи схващане на ръката или рамото.

Фокус: Закаляването може ли да доведе до разболяване?

Д-р Петър Георгиев: Важно е закаляването и затова искам да отправя съвет към пациентите. Нека се закаляват, защото идва лято – слънце, въздух, вода. Важно е да се избягват теченията. Нека пациентите се отдадат на водни бани като закаляването трябва да бъде дозирано, за да не доведе до разболяване.

Фокус: Кои са основните причини за появата на кашлица?

Д-р Петър Георгиев: Много могат да бъдат причините за появата на кашлица. При по-продължителна кашлица е необходимо да се потърси медицинска помощ. Белодробните заболявания могат да бъдат една от причините за появата на кашлица. Тя също така може да се дължи както на сърдечни заболявания, така и на заболявания на горните дихателни пътища. Децата често кашлят и от възпаление на ухото. Кашлицата може да бъде причинена и от коремни заболявания. Когато непушач започне да кашля, до няколко дни е необходимо да се оправи. Ако към кашлицата има и температура, както и ако е придружена с бодежи в гърдите както и с гнойни храчки е необходимо веднага да се осъществи консултация със специалист. Необходимо е да се разбере каква е причината за тези симптоми, защото може да става дума за сериозно заболяване. При появата на задух също трябва да се потърси мнение от специалист. Необърнатото внимание на обструктивния бронхит може да отключи във времето хронично заболяване. Затова не трябва да се допуска кашлица с месеци без да се търси медицинска помощ.

Денис НИКИФОРОВ