Д-р Пламен Конов, Български ветеринарен съюз – Бургас: Африканската чума е абсолютно безопасна за хората

Снимка: АФП

По повод нашумялата тема за африканската чума по свинете Радио „Фокус“ – Бургас“ разговаря с д-р Пламен Конов, председател на Български ветеринарен съюз за област Бургас.

 Фокус: Д-р Конов, какви са симптомите на африканската чума по свинете?

Д-р  Пламен Конов: Клинически не се различават съществено от симптомите на класическата чума по свинете, която е добре позната на всички ветеринарни лекари. Един от отличителни белези на тази болест са характерни кръвоизливи по периферията ушите на свинете, които много често могат да бъдат объркани с инвазия от ухапване от мухи, тъй като кръвоизливите са доста наситени и самите уши са разранени.  Възможно е стопанинът да се подведе от нараняванията, които причиняват малките мушички, характерни за всеки един свинекомплекс.

Фокус: Има ли разрешена ваксина за това заболяване?

Д-р  Пламен Конов: Има, но тя не се прилага в Европа, защото заболяването е изключително агресивно, с много висока заболеваемост и много висока смъртност. Дори и да се ваксинират животните, заразата остава и, ако животното попадне в неваксинирани стада, заболяването избухва със страшна сила.

Освен това по европейските правила, а е и практиката на Световната здравна организация е да се намалят ваксините при животните с хуманна цел.

Фокус: Било ли е и кога  регистрирано и друг път в България това заболяване?

Д-р  Пламен Конов: В България не е регистрирана африканска чума досега. Имахме доскоро класическа чума по свинете. Беше забранено на България да изнася прасета и продукция от тях по тази причина. В края на 2016 или началото на 2017 година тя отпадна, а в момента сме в нова опасност.

В Европа 1960 г. е възникнала за пръв път африканската чума.

Фокус: Има ли риск за здравето на хората?

Д-р  Пламен Конов: Не, болестта е абсолютно безопасна. Дори и да се заколи прасето и да бъде консумирано, пак е безопасно. Единственото, което трябва да се съобрази е месото да бъде добре термично обработено., тъй като заразата се пренася с полусурово или сурово месо от прасе на прасе. А българските хранителни  обичаи са такива, че отпадъците отиват или при кучето, или при прасето. Отделно, заразеното прасе заразява друго чрез изпражненията.

Фокус: Как стопаните да различат симптомите и как трябва да реагират правилно?

Д-р  Пламен Конов: Има инструкция за предпазване от африканска чума, издадена от Българската агенция за безопасност на храните, одобрена е за прилагане и всички лекари я знаят.

Стопаните трябва да знаят най-основните неща. Прасето ще откаже да яде, ще се развие някаква температура. Възможни са хранителни разстройства. Ще се развият и кръвоизливи по кожата, най-вече по ушите. Възможно е да се появят и кървави изпражнения. Ако това бъде пропуснато от стопанина и прасето е заклани, може да му направят впечатление  изглеждащият като изпълнен с кръв бял дроб, кървави и възпалени черва, бял дроб, увеличени бъбреци и далак. Това са признаци, които се набиват в очи.

Фокус: Има ли притеснени стопани или членове на ловни дружинки в Бургаски регион?

Д-р  Пламен Конов: Притеснението е повече по големите свинеферми, които са в района, тъй като,  ако влезе заразата, те ще претърпят много големи загуби.

През последните години стопанствата  тип „заден двор“  останаха прекалено малко и те са с по 1 и 2 прасета, които могат много лесно да бъдат заклани и да се избегнат щетите.

В момента популацията на дивите прасета е във възход. Може би от години не сме имали толкова много диви прасета в горите. Те си остават резервоар на тази инфекция и заболяването може да вирее години наред.

 

Веселина НИКОЛОВА