Д-р Пламен Събев, РИМ – Велико Търново: Църквата „Св. Димитър“ е една от най-емблематичните исторически забележителности в цялата страна

Община Велико Търново

Велико Търново. Църквата „Св. Димитър“ в старата столица е една от най-емблематичните исторически забележителности не само в града, но и в цяла България. Това припомни за Радио „Фокус“ – Велико Търново уредникът от Регионалния исторически музей д-р Пламен Събев. Храмът се намира на десния бряг на Янтра, под североизточния склон на хълма Трапезица. „В този смисъл, когато туристите подхождат към нашите обекти, някак си като, че ли пропускат именно този прекрасен паметник. Независимо от различните спорове и доводи за точно датиране, този храм, заедно с целия комплекс, остава емблематичен за историята на България. Той се явява като сакрална опорна точка за началото на въстанието още през 1185 година. Всъщност това въстание в Търновград, ръководено от болярите Петър и Асен, е било за отхвърляне на византийското владичество“, разказа още д-р Събев. Според исторически летописи църквата, манастира и целия християнски комплекс, който се намира в района, са построени именно през XII век и са просъществували до края на XIII век, когато са разрушени от земетресение. „По-късно, през XV век, с материали от разрушената църква южно от нея била издигната друга – нова, която лежала върху основите на манастирска сграда. След разрушаването на храма „Св. Димитър“ и манастира около него през втората половина на XIII век се оформил голям християнски некропол. От него са разкрити и проучени много погребения, като голяма част от тях резултат от работата на археолога Мирко Робов“, допълва още историка.

Християнската реликва е окончателно разрушена при ново земетресение през 1913 година, но благодарение на множеството археологически проучвания там, тя е възстановена в пълния си блясък и всеки, който има интерес може да я посети днес.

Луиза ТРАНЧЕВА