Д-р Сава Бозуков, ОДБХ – Смолян: Положението с Африканската чума по свинете е много сериозно и стопаните трябва да заколят прасетата, за да не се стига до евтаназия

Снимка: Радио "Фокус"

Положението с Африканската чума по свинете е много сериозно и стопаните трябва да разберат, че е необходимо за заколят прасетата, за да не се стига до евтаназия. Това заяви пред журналисти д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян след проведеното заседание на постоянната областна епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Вирусът на АЧС е много устойчив, в осолено место той може да се съхрани 182 дни, в пушено и замразено месо, сланина, кръв и кожа също за различни периоди от време. Единствено при термична обработка на месото, при 70 градуса за 30 минути, вирусът се унищожава, затова решението, което взе областната епизоотична комисия и институциите е задължително, термична преработка на прасетата, отглеждани в „заден двор“. Всички прасета в областта не са регистрирани и стопаните им имат срок до 2 август да заколят свинете и да съхранят месото в буркани“, поясни д-р Бозуков.

Заразяването с вируса на Африканската чума по свинете става чрез контакт между прасета, хранене с кухненски отпадъци, но основен е човешкия фактор, чрез който се предава, обясни той. „Вирусът трудно се ограничава. Мерките за биосигурност за ферми и животновъдни обекти са важни, но не винаги има резултат. При нас е най-важно да се запазят дивите прасета, които са особено важен дивеч за Родопите. Област Смолян  не попада в 20-километровата зона от обекти с епизоотично значение в съседните области и засега сме благоприятно разположени. От понеделник ще започнат проверките по дворовете и ако не са умъртвени прасетата, ще бъдем принудени да ги умъртвим и загробим“, каза още д-р Бозуков.

Нели ГЕРГЬОВСКА