Д-р Сашка Павлова: Кюстендилска област е под средното равнище по брой заболели от туберкулоза в страната

 

Д-р Сашка Павлова, началник на отделението по пневмология и фтизиатрия към кюстендилската многопрофилна болница, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Доктор Павлова, каква е целта на провежданата в кюстендилската болница „Седмица за борба с туберкулозата”?

Д-р Сашка Павлова: През тази седмица ние сме обявили тази инициатива – седмица на отворените врати. Всеки желаещ, независимо от своя здравен статус, може да посети отделението в кюстендилската болница, където ще бъде прегледан от специалист, ще му бъдат направени необходимите изследвания за туберкулоза. Това са рентгенова снимка, туберкулинова проба на манту, както и по преценка от страна на специалиста и изследване на храчка. Такава седмица се провежда при нас за пореден път, с тази инициатива ние целим откриване не толкова на болни от туберкулоза, каквито за съжаление все още има много, но целим превенция на това заболяване. Ние се стремим да установим пациентите, които имат така наречената латентна туберкулозна инфекция. Това се установява със съответните изследвания, а след това се провежда профилактика със съответния препарат. По този начин ние предпазваме пациента от развитие на белодробна туберкулоза.

Фокус: Какво представлява това заболяване – туберкулоза, по какъв начин се предава и какви мерки може да бъдат предприети?

Д-р Сашка Павлова: Туберкулозата е инфекциозно заболяване. Заразяването става най-често от вече болен човек и най-често боледуващ от белодробна туберкулоза. Заразяването става чрез храчките, които пациентът отделя при кашлица, както и от замърсени предмети, които се ползват. Най-застрашени от заразяване обикновено са най-близките на болния. Предпазването от туберкулоза може да стане, при установен болен, ние информираме близките и контактните относно предпазните мерки. За всички останали е много важно правилният начин на живот – правилно хранене, физическо натоварване, липса на тютюнопушене, както и редовно посещение при личния лекар.

Фокус: До колко е опасно това заболяване?

Д-р Сашка Павлова: Туберкулозата остава една от десетте причини, водещи до смърт в световен мащаб. Мога да дам за пример 2015 година, когато в световен мащаб от туберкулоза за заболели 10,5 млн. души, а от тях 1,8 млн. души са починали. В България туберкулозата също остава едно от най-опасните заболявания, с висока социална значимост. В Кюстендилска област също водим статистика. През 2007 година сме започнали със заболяваемост 76,7 % на 100 хиляди души. В сравнение с европейските страни, където процентът е бил 17 %, бяхме много далеч. За сравнение мога да кажа, че през 2016 година сме стигнали заболяваемост от 20,6 на 100 хиляди души, а средно за страната е 21,3. Кюстендилска област вече е под средното ниво за страната.

Фокус: На какво се дължи това?

Д-р Сашка Павлова: Това се дължи на работата на нашето отделение, на Министерство на здравеопазването и на доброто изпълнение на Националната програма за борба с туберкулозата. Трябва да кажа, че лечението е напълно безплатно. Заболяването е напълно лечимо, лечението се провежда минимум шест месеца, началната фаза става в специализирани заведения. След двата месеца, в които пациентът се лекува в отделението, продължава в дома си, като получава лекарствата напълно безплатно от съответната болница.

Фокус: Има ли промяна във възрастовата граница при заболяването?

Д-р Сашка Павлова: За съжаление се променя. В началото основният контингент бяха по-възрастните хора. Сега, за съжаление, хора в по-млада възраст и в трудоспособна възраст се разболяват от туберкулоза.

Фокус: На какво се дължи това?

Д-р Сашка Павлова: Факторите на живота. Основните причини за развитието на заболяването първо са социалните фактори. Това са недохранването, ниският социален статус, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, редица хронични заболявания, които водят до спад на имунитета.

Фокус: При какви симптоми трябва да се потърси помощ?

Д-р Сашка Павлова: Това най-често е една продължителна кашлица, която продължава с месеци, отделяне на храчки, отслабване на тегло, липса на апетит, температура и нощно изпотяване. Това са симптоми, които най-често наблюдаваме при грипоподобни състояние, на които много често не се обръща внимание. При такива показания е необходимо посещение при личен лекар, както и правене на необходимите изследвания.

Венцеслав ИЛЧЕВ