Д-р Светлана Моминска, диетолог: Ако не са консултирани с лекар детокс режимите могат да се окажат опасни за организма

Снимка: pixabay.com

Велико Търново. Нашумелите напоследък детокс режими, с които много хора „прочистват организма си“ категорично не са средство за лечение. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Светлана Моминска, специалист по диетика и хранене. Тя уточни, че те могат да се използват като съпътстваща терапия, но задължително преди стартирането им, човекът трябва да се е консултирал с лекар.

„Първо трябва да се установи какви са медицинските показания за евентуално лечение. Те са помощни средства и не могат да се считат за основно лечение при даден проблем. И нещо друго – нека не си втълпяваме, че  т.нар. „очистителни терапии“ ни помагат изключително много, защото организмът на човек е достатъчно чист. Природата не търпи мръсни неща. Аз в никакъв случай не мога да си позволя да кажа, че моят организъм е мръсен, че се нуждае от прочистване. Това не е почистването, което всекидневно прилагаме на кожата. Организмът, самият той, си има своите очистителни функции. Затова имаме жлъчка, бъбреци и стомашно-чревен тракт, които функционират, а ако не го правят си има определени терапии, за да заработят. Много често това са само търговски трикове, неща, които заблуждават хората и не са основни методи на лечение“, обясни специалистът.

Тя допълни, че подобни диети могат да се окажат и опасни за хората, които ги спазват.

„Ако има някакъв злокачествен процес на дебелото черво, импровизирам, и не се знае в този случай колко е тънко то, има ли някакви фисури, а ние започнем да му се подаваме високо налягане на вода може да се стигне до роптура. Затова всяко нещо трябва да се прави под контрол, лекарски контрол“, каза още д-р Моминска и посъветва хората да не вярват на всички реклами и всичко написано в интернет.

Луиза ТРАНЧЕВА