Д-р Светлана Моминска, експерт по диететика и хранене: Децата, бременните и болните в никакъв случай не трябва да постят

Снимка: pixabay.com

Велико Търново. Днес започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември – Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница – Великденския пост. Експертът по диететика и хранене д-р Светлана Моминска припомни за Радио „Фокус“-Велико Търново, че постите са изконна философия на християнската религия, която по-голяма част от населението изповядва.

„Можем да отнесем постенето към т.нар. съвременни детокс терапии. Виждате, самите хора на времето колко мъдро са го решили – преди Коледа, когато се заколи прасето, на което се изхвърлят само костите и копитата, е ясно, че ще има по-стабилно натоварване от мазнини и протеини. Затова те са решили да не натоварват своя организъм и са започнали да го подготвят от есента, когато все още има много плодове и зеленчуци, има и слънце. Така че можем да кажем, че по-тежките пости са Великденските, защото се правят в края на зимата. Те са по-тежки, тъй като организмът обеднява, но пък идват зелените продукти, които ни доставят минерали и витамини“, каза д-р Моминска.

Експертът опроверга твърдението, че всеки един благочестив християнин трябва да пости, тъй като това трябва да бъде съобразено с човека. По думите й децата, бременните и болните в никакъв случай не трябва да постят. „Децата не бива да се подлагат и на диети. Дори да са по-пухкави, нека да ходят на плуване, да бягат, да спортуват, но в никакъв случай да не се налагат хранителни рестрикции от родителите. Те трябва да бъдат назначени от специалисти, защото детският организъм расте. Бременните жени трябва да добавят минерали, протеини и витамини за собствения си организъм и за организма на бебето си. Достатъчно тежко е за организма на болните да се справи със заболяването и да си достави необходимите вещества, затова и хранителният им режим, в зависимост от болестта, трябва да се съобрази и това е причината да не е хубаво да се пости“, обясни д-р Моминска.

Рени АТАНАСОВА