Д-р Светлана Моминска, РЗИ – Велико Търново: Диабетът е тежко заболяване, което понякога започва много „подмолно“

Велико Търново. Диабетът е тежко заболяване, което понякога започва много „подмолно“. Това каза д-р Светлана Моминска, началник Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че е възможно човек да носи с години заболяването, но да разбере, че го има едва когато започнат усложнения. По думите й всеки диабетноболен преминава специален курс на обучение при ендокринолог. Децата задължително се обучават в детска ендокринологична клиника. Д-р Моминска посочи, че задължително хранителният режим се определя в зависимост от формата на диабета. „Никога един хранителен режим не се назначава без предварителни изследвания – най-вече на гликирания хемоглобин. Не могат да се дават общи съвети какво да се яде или какво да не се яде. Всеки хранителен режим трябва да е индивидуален според болестта и според пациента, и разбира се разнообразен“, посочи д-р Светлана Моминска. Тя подчерта, че през последните години се забелязва все по-често тенденцията хора да се лекуват сами, според това, което са проечели в интернет. По думите й това може да доведе до повишаване на кръвната захар или до изпадне в хипогликемия. „Диабетът е хронично заболяване и веднъж настъпил, той трябва да се лекува цял живот. Всеки трябва да премине обучение, и на-вече майките на деца с диабет. Те държат дори и изпит, който е много важен, защото здравето на децата им е в техните ръце“, посочи д-р Моминска.

Диабетът е хронично заболяване, което придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, като от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип.
В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души. От тях близо 40% не знаят, че имат диабет.
Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, ежедневен стрес.

Надежда КРЪСТЕВА