Д-р Светла Атанасова, РИМ: Левски е лежал в търновския затвор от 28 до 31 декември 1872 година, след залавянето му в Къкринското ханче

Велико Търново. Левски е лежал в търновския затвор от 28 до 31 декември 1872 година, след залавянето му в Къкринското ханче. Това припомни в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Светла Атанасова, уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново, по повод 146 години от обесването на Апостола. Тя посочи, че първоначално ловешкият каймакамим не успява да установи самоличността на заловения бунтовник. Поради тази причина го изпраща за разпознаване в Търново. На следващия ден Левски е доведен в Търново и затворен в търновския затворен заедно със своите другари Никола Цветков – Бакърджийчето и Христо Цонев – Латинеца. Той бил въдворен в самостоятелна килия, за да не общува с останалите затворници. „Според известните исторически факти той не е бил подлаган на мъчения. Някой историци твърдят, че причината за това е свързана с желанието той бъде запазен жив за предстоящия процес в София. Разпитван е три пъти в сградата на турския конак, днешния Музей „Възраждане и Учредително събрание“. На третия път той признава своята самоличност, а е и разпознат от представителя на турския  меджлис – Стефан Карагьозов. Левски се е срещал и преди това със Стефан Карагьозов, който е предоставял средства за нуждите на вътрешната революционна организация“, посочи д-р Светла Атанасова.

Тя допълни, че дейността на Левски е пряко свързана със създаването на Търновския революционен комитет през 1869 – 1870 година. Според известни източници в Търново Апостолът на Свободата е пребивавал поне два-три пъти. Срещал се е със свои съратници, сред които Матей Преображенски и Христо Иванов – Големия.

Надежда КРЪСТЕВА