Д-р Светла Балтова: Фестивалът „Здравей Здраве“ в Петрич тази година ще бъде фокусиран върху това как емоционалното състояние и емоционалните ни реакции се проявяват в симптоми в тялото

Д-р Светла Балтова, лектор в тазгодишното издание на фестивала „Здравей Здраве“ в Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Д-р Балтова, за коя година поред ще се проведе фестивалът „Здравей Здраве“ в Петрич?

Д-р Светла Балтова: В Петрич това е един сравнително млад фестивал. Той ще се проведе за втора поредна година и е еднодневен, докато пловдивският фестивал или другите, които вече имат повече опит, са два дни. Пожелавам и в Петрич фестивалът да се разгърне по същия начин.

Фокус: Как ще протече фестивалът в Петрич тази година?

Д-р Светла Балтова: В Петрич ще бъдем трима лектори, като това няма да бъдат просто лекции, а след представянето на презентацията, която всеки от нас ще направи, ще има време за диалог с публика – за разговор по проблеми, които са актуални за хората. Тези фестивали нямат за цел да изнасят някакви теоритични постановки, а да откликнат на проблемите на хората, които са навсякъде в страната и които рефлектират в здравето. Моята презентация е върху темата, която е център на книгата ми „Новата медицина. Лечение чрез осъзнаване“, тоест как емоционалното състояние и емоционалните ни реакции се проявяват в симптоми в тялото. Ще целя да разискваме и да говорим за езика на тялото. Всъщност в българския език има много такива изрази, които са достатъчно добре представящи истината за нещата. Пример за това е изразът „Със свито сърце съм“. В превод от гръцки език „свито сърце“ означава стенокардия, тоест един термин, който е и медицинска диагноза и не е странно, че човек, който дълго живее със свито сърце започва да страда от нарушения на сърдечната циркулация и в крайна сметка това води до инфаркт. Това са неща, които ние срещаме в ежедневието си и езикът на тялото се изключва тогава когато човек дълго време не слуша какво подсказва неговата вътрешна същност, която ние наричаме душа.

Първата презентация ще бъде на Вълко Чобанов – един известен радиестезист и изследовател в областта на интегралната или холистична медицина. Той ще открие фестивала със своята презентация, базирана върху връзката между енергиите на човека, емоциите и физическите симптоми. Ще бъде представена една аура камера. Това е уред, който вече е разпространен по света и който показва промените в човешката аура в зависимост от емоциите, които в момента изпитваме или които поддържаме дълго време. Той ще говори за енергиите, които са около нас в природата и които създаваме ние с мислите и чувствата си, както и за отражението им в тялото. Това ще бъде много добре онагледено на лекцията. Ще се включват доброволци от публиката също така.

Третият лектор ще бъде Слав Славов, директор на училище „Изгрев“, който ще говори за децата и за това как те да растат здрави и в добро емоционално, психическо и ментално здраве. Това е т.нар. „слънчева педагогика“, която той и неговият екип практикуват в училището. Това са трите презентации, които няма да бъдат просто лекции, а ще бъдат интерактивни. При тях хората ще могат да поставят своите проблеми и да се намери решение за тях.

Фокус: Миналата година имаше ли интерес от страна на петричани към фестивала?

Д-р Светла Балтова: Имаше интерес, но сравнявайки го с други фестивали от страната, ми се иска да бъде по-голям. При някои лекции залата беше пълна, при други беше полупразна, така че както при всяко ново нещо, интересът беше предпазлив, но е добре, че има втори фестивал, това означава, че вероятно ще има трети и т.н.

Натали СТЕФАНОВА