Д-р Светлин Митев, председател на Сдружението на личните лекари – Врана: Колегите без специалност по обща медицина са си направили сметката

Д-р Светлин Митев, председател на Сдружението на личните лекари в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Митев, през юни тази година изтича срокът, в който личните лекари без специалност по обща медицина трябваше да придобият такава. Ще има ли след средата на годината проблем със закрити практики във Варненско?

Д-р Светлин Митев: Както сме университетски град, този проблем не стои толкова остро за Варненска област и поначало не са много хората, които нямат специалност. Преди няколко години бяха десетина, които не бяха зачислени към други практики. Сега може да има някой, който е зачислен, но не е приключил специализацията. По принцип такъв човек, който 20 години не взима специалност, си прави друга сметка, когато дойде един ден краят на толеранса. Или ще се пенсионира, или ще бъде към друг лекар. Имаше 20 години да се придобие специалност по обща медицина. Тези, които имат специалност вътрешни, детски болести или спешна медицина, са признати като условия за практикуване на обща медицина. На практика Варна няма този проблем.

Фокус: Вие казахте десетина души са били колегите Ви без специалност преди няколко години, сега колко са?

Д-р Светлин Митев: Сега може би са двама-трима, които вероятно не са се зачислили към друга практика. Но пак казвам, това са хора, които са си направили сметката.

Фокус: Но няма опасност пациенти да останат без лични лекари? Длъжни ли са да уведомят пациентите си?

Д-р Светлин Митев: Такава е системата, че ако няма някаква приемственост с по-млад лекар, пациентите се пръскат между останалите лекари и в други населени места. Вероятно на няколко практики може да се случи, но това в никакъв случай не е нещо необичайно. Всяка година има някой лекар, който се отказва, пенсионира се, или решава да прекрати кариерата си, или се разболява, мести се в чужбина. Това е нещо обичайно.

Фокус: А младите Ви колеги имат ли интерес към това да бъдат лични лекари? Има ли опасност да останем без джипита след години?

Д-р Светлин Митев: Има млади колеги, но не са много. В малките населени места е по-различен проблемът. Ще дам пример със село Житница. Когато се случи да замине лекар, там е имало здравна служба. Здравноосигуреното население се премества в здравните кабинети наоколо, най-често в Провадия. Остават 600 души, но неосигурени. Отива млад лекар там и с кого ще работи? Няма икономическа логика. И става така, че това село вече остава без лекар, а пациентите са при другите. Проблемът е, че няма някаква концепция как да има приемственост между лекарите. И доколкото изборът е на пациента, той решава на кого да се довери и кой да го лекува. Един млад лекар обаче, ако е способен да работи, за няколко години си увеличава многократно практиката и става нормална практика. Такива са процесите.

Фокус: Предполагам, че има и добри примери в селата и по-малките градове около Варна…

Д-р Светлин Митев: Има да. Млад колега наскоро пое практиката в едно близко градче. Населението там нищо не е почувствало. Процесите са на пазарно регулиране.

Диана СТОЕВА