Д-р Светлозар Стоянов, ветеринатен лекар в свинекомплекс край Варна: Най-голяма опасност за свинекомплекса крият малките стопанства и прасетата в задните дворове

Д-р Светлозар Стоянов, главен ветеринарен лекар във варненското село Слънчево, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна във връзка с мерките, които вземат в свинекомплекса относно африканската чума по свинете.

Фокус: Д-р Стоянов, може ли съвсем на кратно да ни представите дейността на свинекомплекса, в  който работите?

Д-р Светлозар Стоянов: Ами затворен цикъл на производство сме – от раждане до излизане на прасетата на рампа. Около 2800 свине и общо, като обща бройка сме, около 40 хил. животни.

Фокус: Нови случаи на африканска чума бяха констатирани в страната. Следите ли ситуацията и какви мерки взимате по въпроса?

Д-р Светлозар Стоянов: Със сигурност следим доста отблизо ситуацията. Доста сме разтревожени относно това, което става. Относно биосигурността сме във възможно най-висока степен. Собствениците са отделили изключително големи средства за изграждане на електрически съоръжения около оградата – защитна мрежа, която да защитава от навлизане на външни животни във фермата. Закупени са много скъпи установки дезинфекциозни от чужбина за извършване на максимално добра дезинфекция на всички превозни средства, които навлизат на територията на свинекомплекса. Отделени са огромни средства за закупуване на дезинфекциозни помагала, най-различни оборудвания и всичко, което е свързано с повишаване на биосигурността, както вътрешната, така и външна биосигурност. Изключително високи са мерките за ограничаване на влизане на хора. Всичко се дезинфекцира. Изключително много средства са отделени за това нещо. Разтревожени сме за това, че все по надолу към нас слизат случаите. И най-вероятно, тъй като пикът на заболяването е от средата на юли до към средата на септември сме доста силно разтревожени дали няма да наближи максимално до нас.

Фокус: Споменахте, че се взимат максимално мерки. Обучени ли са хората, които работят при вас за какво трябва да внимават?

Д-р Светлозар Стоянов: От страна на свинекомплекса най-голяма опасност може би за нас са всички малки свиневъдни обекти, които са около нас, които са така наречените бутикови фермички. Тъй като там биосигурността е на изключително ниско ниво. Иначе на всички хора, които се намират на територията на свинекомплекса, са минали обучение, запознати са със заболяването. И може би да не кажа ежедневно, но през 2-4 дни се осъществяват срещи с всички хора от екипите, за да може да се свежда нова информация и постоянно те да се обучават относно новостите при заболяването. По-големия проблем е за малките, пак казвам, задни дворове, които се намират в близост до големите свинекомплекси.

Фокус: Все пак и малките стопанства не отделят толкова средства за дезинфекция може би?

Д-р Светлозар Стоянов: Особено задните дворове, които са собственици с по 1-2 прасета. Там не можем да говорим реално за някаква биосигурност, нито може да говорим за някаква добра информираност на хората.

Фокус: Споменахте информираността. Смятате ли, че подадената информация към момента и предприетите мерки ще доведат до добър резултат.

Д-р Светлозар Стоянов: Смятам, че е абсолютно недостатъчно. Един видеоклип, два или три не мисля, че ще свършат работа. Ако влезете в интернет, в Европейската комисия, където е информацията за африканската чума или към някой др. сайт към някой университет, ще видите, че там има над 50 различни презентации относно африканската чума.  В момента европейския съюз е осъществил множество обучения, семинари. Ако ви кажа, че в сайта на БАБХ тези 2-3 филмчета мисля, че са абсолютно недостатъчни. Общо взето като, че ли отговорът е малко закъснял във всяко едно отношение и си мисля, че ако всичките тези мерки, които сега се вземат, се бяха взели по-рано, нямаше да се стигне до тези положения.

Фокус: Ако бъде регистриран случай на африканска чума и тук във Варненска област. Какво предстои за свинекомплекса? Какви са опасенията ви?

Д-р Светлозар Стоянов: Значи, загубите ще са огромни. Само ще ви кажа, че всички прасета не могат да се заколят – ще трябва да бъдат унищожени. Това са загуби за милиони. Да не говорим, че след като се изпразни фермата стотици хора ще останат без работа, които са директно и индиректно свързани със свинекомплекса. Да не говорим, че след като се изпразни фермата ще трябва да се дадат допълнително средства за почистване на фермата, а приходи няма да има никакви. Да не говорим, че след това ако се заредят нови животни, за да се възстанови това, което е в момента, ще трябва да минат минимум 3-4 години. Така, че разбирате, собственика, но и не само собственика ще понася загуби в продължение на минимум 3-4 години и то загубите ще са огромни.

Фокус: Да разбирам, че много хора от района, а и не само, ще бъдат засегнати от подобен развой на събитията?

Д-р Светлозар Стоянов: Аз ще ви помоля да съдействате, ако можем да мотивираме, да въздействаме върху хората, които се намират в близост до такива големи свинекомплекси, ако има възможност да си повишат културата на знание и да спазват някаква биосигурност, която да не е на ниско равнище съответно. Или да унищожат, което е по-добрия вариант животните. Защото пак ви казвам, загубите, които ще се претърпят при засягането на такава голяма ферма, са огромни. За мен налагането на полиция, военни или нещо от сорта, в помощ на тези големи предприятия е задължително за справяне. Понеже има доста хора, които  оказват съпротива, говоря от тези малки дворове, които са, които прикриват прасета. Знаете ли, че при нас всяко едно прасе е идентифицирано с ветеринарна марка, с поредни номера. Всяко едно прасе му се знае произхода. Всяко едно прасе се знае от къде идва и къде отива. Докато това нещо в задните дворове липсва.

Фокус: Искате ли да допълните нещо?

Д-р Светлозар Стоянов: До момента са хвърлени стотици хиляди левове, само да ви кажа. Откакто са стартирани огнищата за биосигурност. Говорим пак огради, съоръжения, дезинфектанти и всичко, което може да се сетите, което е свързано с опазване на тази ферма. Това са стотици хиляди левове към момента. А това според мен можеше спокойно да бъде избегнато. Да не говорим, че ако дойде най-лошия вариант, тогава ще са милиони.

Бояна АТАНАСОВА