Д-р Светослав Димитров, ветеринарен лекар: Домашният любимец е хубаво да се кастрира преди да проявата на първото разгонване

Снимка: Pixabay

Д-р Светослав Димитров, ветеринарен лекар в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Димитров, кога е най-добре да кастрираме домашния си любимец?

Д-р Светослав Димитров: Домашният любимец е хубаво да се кастрира преди да проява първо разгонване. Ннай-големият мит свързан с кастрацията е, че животното трябва да роди един път и след това да се кастрира. Хората, които идват при мен винаги питат дали трябва да роди един път, а то е най-добре да се кастрира преди да има първо разгонване като причината е, че шанса да развие тумор на млечните жлези и последващи метастази е с 70% по-малък, когато животното е кастрирано преди първото разгонване. Най-добре е женските животни да се кастрират преди достигане на полова зрялост. При котките това е около шести месец, а при кучетата според зависи от породата като при тях е между шести и девети месец. При по-малките кучета половата зрялост настъпва по-рано, а при по-големите породи по-късно.

Фокус: Кога е наложителна кастрацията и какви са причините?

Д-р Светослав Димитров: Съществуват и медицински причини, при които е наложителна кастрацията на домашния ни любимец. Не се кастрират само животни, които не искат хората да раждат.  Женските животни може да страдат от хормонални смущения, които могат да доведат до често разгонване. Това изтощава животните и ги прави раздразнителни и при полов нагон те създават проблеми вкъщи. Така се наблюдават промени в характера на домашния ни любимец като плашливост, страх и агресия. Честото разгонване е предпоставка и за възпалителни процеси на матката и при тези възпалителни процеси оперативната интервенция е силно наложителна. Рядко са случаите, в които животното се повлиява от антибиотично лечение. Мъжките животни не се разгонват. При тях може да има един период на хиперсексуалност, който се дължи на различни фактори като поведенчески и хормонални. При мъжките животни също се получават проблеми като задържане на единия тестис в коремната област. Кастрацията на мъжките животни не ги превръща в женски и едно кастрирано куче не може да си промени изградения характер. Кучето, което е пазач и се кастрира на три годишна възраст си остава пазач.

Фокус: Може ли да се каже, че алтернатива на кастрацията са препаратите против разгонване?

Д-р Светослав Димитров: Ежемесечното даване на препарати против разгонване при домашните любимци води до туморни образования. Тези препарати са алтернатива до едно положение. Моят съвет е да се кастрират животните и да не се дават таблетки и да се поставят инжекции, които са хормонални, защото приемът им води до получаването на туморни образования след време. Туморните образования се получават на половите органи както на матката, така и на млечните жлези и на яйчниците. В повечето случаи тези образования са злокачествени и оставени във времето дават метастази във вътрешните органи, което скъсява живота на домашния ни любимец.

Денис НИКИФОРОВ