Д-р Светослав Димитров, ветеринарен лекар: Домашните любимци и селскостопанските животни е необходимо да бъдат обезпаразитявани

Д-р Светослав Димитров, ветеринарен лекар от Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Димитров, какво трябва да знаем за обезпаразитяването на домашните ни любимци?

Д-р Светослав Димитров: Обезпаразитяването при нашите четириноги приятели е задължително ежемесечно профилактично мероприятие. То е свързано с убиването и недопускането на паразитите да инвазират домашните ни любимци. Важно е да се знае, че тези профилактични мероприятия се извършват на месец и половина, максимум два. Това зависи от животното, начина на отглеждане, местообитанието на животното както и контакта с други себеподобни и други животни.

Фокус: Каква е разликата между вътрешно и външно обезпаразитяване?

Д-р Светослав Димитров: При вътрешно обезпаразитяване животните се третират срещу ендопаразити. Това са така наречените глисти, които са познати сред обществото. Третираните срещу външни паразити е третиране срещу ектопаразити. Това са кърлежи, бълхи, комари, кулекуиди и други преносители на векторните заболявания.

Фокус: Възможно ли е паразитите да привикнат към препаратите, които се прилагат при външно и вътрешно обезпаразитяване?

Д-р Светослав Димитров: Възможно е да се появи устойчивост към препаратите. Затова е хубаво всеки път, когато се прави обезпаразитяване да се сменят препаратите, които са с различни съставки и с различно действие.

Фокус: Кои са заболяванията, които могат да предизвикат вътрешните и външни паразити при кучетата и котките?

Д-р Светослав Димитров:  Относно за вътрешните паразити най-опасни включително и за нас са зоонози и така наречените ехинококози или всеизвестната кучешка тения, която се предава по елементарен път и при неспазване на добра лична хигиена. Възможно е заразяването и при неизмиване на плод, зеленчук или друга вид храна. Външните паразити крият също сериозни опасности. Това са основно векторно предаваните заболявания от кърлежите, които са опасни и за човека. Те са смъртоносни заболявания, които засягат целият организъм, който реагира по различен начин. При някои реагират всички органи, докато при други има промяна само на червената кръвна картина. Нещата свърза с паразитите са доста сериозни.

Фокус: Необходимо ли е да бъдат обезпаразитявани декоративните зайчета, морските свинчета и хамстерите?

Д-р Светослав Димитров: Зайците и морските свинчета е хубаво да бъдат третирани като има препарати и за тях. Грешно е мисленето на хората, че животното като не излиза от клетката или от вкъщи – няма да има паразити. Напротив ние вкарваме паразитите чрез нашите дрехи и обувки независимо дали ще са под възрастни форми или под формата на яйца. Те са налице в домашната среда и условия като при подходящи условия се развиват. Затова на всеки три-четири месеца е необходимо гризачите също да се третират против паразити.

Фокус: Каква трябва да бъде реакцията ни, когато забележим кърлеж върху домашния си любимец?

Д-р Светослав Димитров: Когато не сме сигурни в собствените си възможности и не сме компетентни е по-добре да се потърси помощта на специалист. Кърлежът е важно е да бъде отстранен както трябва и да се третира мястото. Също така е необходимо да се обезпаразити животното. В голяма част от случаите забитият кърлеж в тялото на живото показва, че то не е обезпаразитено. Възможно е да има пробив от самото действие на препарата, което се получава най-често от неправилното му поставяне.

Фокус: Колко често е необходимо да бъдат обезпаразитявани домашните ни любимци и селскостопанските животни?

Д-р Светослав Димитров: Домашните любимци е хубаво да бъдат обезпаразитявани вътрешно на максимум два месеца, а външно на месец и половина. По този начин се получава пълно покритие на организма с препарат и животното се предпазва в най-висок процент. Зимата някои хора не слагат външни препарати, понеже е студено. Въпреки, че тогава е студено паразитите трябва някъде да живеят и една част от тях се загнездват в корените на косъма. Затова зимата също е хубаво да се третират на по-голям интервал. Селскостопанските животни е необходимо да се обезпаразитяват. Овцете и козите е необходимо поне два пъти годишно, което се случва пролетно и есенно време с различни препарати. Свинете се обезпаразитяват на около три месеца. Кравите в зависимост дали са млечни или месодайни като млечните се третират два пъти годишно, а месодайните по-често. Причината е, че те са на пасищно отглеждане. Конете се обезпаразитяват два пъти годишно също.

Фокус: Наскоро третираха зелените площи в Благоевград, опасно ли е това за кучетата при приемане на тревата макар, че е минал карантинният период, каква е препоръката Ви към стопаните?

Д-р Светослав Димитров: Всички знаят, че площите се третират по това време на годината. Съответно стопаните е необходимо да бъдат по-отговорни и да не допускат животните да приемат трева по един или друг начин. Трябва да предпазват и малките кучета да приемат някакви боклуци, тъй като това е нормално за възрастта им. Необходимо е воденето на повод и наблюдаването на действието и поведението на животните. При опасения за приета трева от третирани площи е хубаво да се потърси компетентността на специалист. Наскоро имах такъв случай. Обикновено проблемът се изразява в повръщане  и по-късно в диария. Някои кучета реагират с неврологични симптоми. Това зависи от препарата, който се използва. Обикновено животните се повлияват в рамките на няколко дни като след това всичко е наред. В зависимост от препарата съществуват специфични антидоти, а при тези, които липсват се провежда специфична терапия.

Денис НИКИФОРОВ