Д-р Светослав Димитров, ветеринарен лекар: Студеното време крие опасности за животните, затова разходките трябва да бъдат съкратени, а дребните породи кучета – да бъдат облечени

Д-р Светослав Димитров, ветеринарен лекар в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Димитров, какво трябва да знаят хората предвид ниските температури, когато изведат сутрин кучето си на разходка?

Д-р Светослав Димитров: Студеното време крие своите опасности за животните. През зимните месеци температурите са доста ниски и разходките на кучетата както сутрин, така и по обяд и вечер крият своите рискове. Те са предразположени към измръзване и стопаните е необходимо да знаят, че разходките трябва да бъдат съкратени, а дребните породи и най-вече тези с къс косъм е необходимо да бъдат обличани. По време на разходка кучето не трябва да се допуска да се намокри или след игра в снега да продължава разходката.

Фокус: Колко степени на измръзване съществуват?

Д-р Светослав Димитров: Съществуват четири степени на измръзване като първа степен е най-лека. Началната фаза се характеризира с разширяване на кръвоносните съдове и се получава застоен оток. Развиват се симптоми като болезненост на кожата и оток като се получава сърбеж, падане на козината. Втора степен се характеризира с появата на мехури. Те като се спукат се появяват язви и при замърсяване и инфектиране се получават допълнителни проблеми. При трета и четвърта степен настъпва некроза. Най-често се засягат опашката, ушите и меките части на тялото като коремната област и възглавничките и по този начин е възможно развитието на дълбока пиодермия, гангрена, изсъхване и инфекциозни усложнения. След втора степен е необходимо да се потърси специалист, който да помогне на кучето и е необходимо назначаването на продължително лечение.

Фокус: Съществуват ли породи, които са по предразположени към измръзване?

Д-р Светослав Димитров: Някои породи кучета са по-предразположени към измръзване. Малките кученца от породите чихуахуа, йоркширски териер, френски булдог и мопс са по-предразположени към измръзване като причината за това е тяхната анатомия. Те са по-дребни и са по-близко към земята като при повече сняг те газят в него и по този начин са по-предразположени към измръзване. Късият косъм при тях също оказва влияние. Първите симптоми при измръзване на кучета са летаргия и падане на телесната температура. Това, което зависи от собствениците е да ги приберат, да поставят плътно до тялото на животното бутилки вода, които да са увити в хавлия, за да може бутилката да не е директно върху кожата на животното, защото ще предизвика изгаряне и увреждане на участъка. Стопаните на е важно е да не пускат електрически одеяла също поради риска от изгаряне и да не използват сешоарите на най-силната степен. Важно е затоплянето да не се случва рязко, а поетапно с даване на топли течности и храни. Животните е необходимо да бъдат обличани и при измокряне веднага да се подсушават. При по-едрите породи кучета също е възможно да се наблюдава измръзване. Дворните, овчарските и ловните кучета са най-предразположени към настинки, защото те са основно навън, а не вкъщи. При тях е необходимо да се осигури топла колиба с изолация, постелка и кварцова лампа, която да затопля като е важно температурата около тях да е положителна.

Фокус: Как може да помогнем на бездомните животни да оцелеят при минусовите температури?

Д-р Светослав Димитров: Бездомните животни са по-устойчиви на условията на външната среда като при тях имунитета е по-силен, отколкото при домашните животни, които живеят на 20 градуса. Необходимо е да се помисли и за тях, когато навън е много студено. Освен оставането на вода във входовете и в други помещения,  наблюдавам, че в социалните мрежи се коментира и е актуално и допускането им в моловете и другите търговски обекти. След като са допуснати на топло – те не правят бели като единствено търсят топлина за няколко часа и след това пак си излизат. Съветвам хората с добри сърца да допускат където е възможно бездомните животни, за да може да се стоплят и да им дадат хладка вода и храна. Ясно е, че не е възможно кучето или котката да остане там за дълго и за постоянно, но все пак ще събере топлина и на следващия ден ако се повтори тази добрина отново, така се спасява живота на бездомното при минусови температури.

Фокус: Колко продължителни трябва да бъдат разходките при студено и мокро време?

Д-р Светослав Димитров: Половин час разходка на кучето е напълно достатъчна през студените януарски дни. Времето за разходка зависи най-вече от породата и големината на кучето. На малките кучета им е необходима доста по-кратка разходка, а при студеното време трийсет минутна разхода е достатъчно и за по-едрите породи, въпреки че те имат нужда от повече движение и време, за да си изразходват енергията.

Фокус: Какви заболявания могат да се появят от измръзването и какъв е техният изход?

Д-р Светослав Димитров: На първо място най-честите последствия от измръзване са локални увреждания на кожата. На второ място са проблемите свързани с дихателната система като студеният климат предразполага за развитие на белодробни усложнения. Характерни са стомашно-чревните неразположения вследствие на настинка. Важно е да се обърне внимание навреме, защото при измръзване се наблюдават външните белези, а и общото състояние на животното. Най-често това е състояние на угнетеност, летаргия, треперене и отказ от храна. Това са признаци, които ни показват, че има нещо нередно и ако собственика не успее да помогне е необходима консултацията с ветеринар. Лечението може да бъде загряване, антибиотично или венозно прилагане на затоплени разтвори.

Фокус: Каква е прогнозата от едно измръзване?

Д-р Светослав Димитров: След като се обърне внимание навреме прогнозата е благоприятна и шансовете са доста добри. Понякога може да има загубена опашка или измръзнала част на ухо, но все пак е животното да остане живо.

Денис НИКИФОРОВ