Д-р Светослав Спасов, зъболекар: Наблюдава се сериозно увеличение на ортодонтските аномалии при децата

Снимка: Pixabay

Д-р Светослав Спасов, зъболекар в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус:  Как да мием зъбите си правилно?

Д-р Светослав Спасов: Важно е да отделяме повече време за миенето на нашите зъби ако искаме да ги поддържаме здрави. Tрябва да отделим за измиването им е пет минути. Този процес  изисква време, особено при децата. Важна роля за доброто поддържане на зъбите играе и движението на четката по време на процеса. Има няколко начина за правилни движения на четката. Единият е движенията да не бъдат хоризонтални – ляво и дясно, а да се стремим да изчеткваме в посока от венеца към зъба. Другият начин се описва, като че ли рисуваме дим, излизащ от комин – въртеливи изчеткващи движения. Много важно по време на този важен процес за малки и големи е да не се прилага голяма сила на четката за зъби, тъй като по този начин се получават различни болести на зъбите като ерозии и клиновидни дефекти. Изключително е важно да се стремим да мием зъбите си качествено като това трябва да се повтаря по два или три пъти на ден по пет минути.

Фокус:  Храната какво влияние оказва върху зъбите?

Д-р Светослав Спасов:  Остатъците от храна, които остават в устата ни след хранене могат да доведат до сериозни заболявания на зъбите ни. Тези остатъците се подлагат на въздействие от ензими, които се намират в устата, тоест  захарите. Те се разграждат до киселини и по този начин атакуват емайла на зъбите. Липсата на хигиена води до сериозни заболявания на зъбите. Голямо влияние оказва и хранителния режим на човека. Пациенти, консумиращи прекалено голямо количество зеленчуци или киселинно-съдържащи вещества, например  лимони, цвекло или разни такива по-агресивни храни,  са по податливи на ерозии и впоследствие кариеси.

Фокус:  Забелязва ли се увеличение на децата и възрастните търсещи услугите на стоматолог в Благоевград?

Д-р Светослав Спасов: Няма увеличение на деца и възрастни, търсещи услугите на стоматолозите в Благоевград. При децата положението е доста сериозно, тъй като родителите, улисани в ежедневните си грижи и проблеми, забравят да отведат децата си на профилактични стоматологични прегледи.  За съжаление се наблюдава тенденция, че до стоматологична помощ се стига, когато вече е настъпил проблем на зъбите, както при децата, така и при възрастните. Детските зъби са особено податливи на кариеси и усложненията им в последствие. В последно време се наблюдава едно увеличение на ортодонтските аномалии. Почти всяко дете се нуждае от ортодонтска корекция – шини или съответно, ако е по-голямо берекети. Търсенето на стоматологични услуги е високо, тъй като почти всички хора са с проблемни зъби.

Фокус:  Какви са най-честите грижи, който трябва да полагат децата за здравите си зъби?

Д-р Светослав Спасов: Неглижирането на устната хигиена може да доведе до сериозни здравословни проблеми, затова е важно да научим децата си още от малки да полагат грижи за зъбите си. Грижите включват на първо място хигиена. Трябва да им създадем навик на децата  още от малки  да си мият зъбите правилно и по-дълго време. При децата акта за миенето на зъбите се приема като досадно задължение, което трябва да се отметне набързо. Изключително важно е да се наблюдава оралното здраве при децата, дори и при възрастните. Трябва  при проблем със зъбите да се посети стоматологичния кабинет навреме, преди проблема да е станал много по-сериозен и трудно решим. Симптомите за проблем на зъбите могат да бъдат: болка при натиск или   чувствителност от топло и студено. По-добре детето или възрастен да нямат проблем и да се прегледат профилактично, отколкото да се потърси помощ вече в крайния стадии на проблем, когато вече е с напреднал процеса до гангрена или полпит. Тогава лечението ще е по-дълго, по-неприятно за децата и понякога може да се стигне до отток или състояния, което изисква антибиотично лечение и доста неприятни усещания.

 

Кристина МИТКОВА