Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова ще разговарят за донорството с учениците от АК „Аркус“

Велико Търново. С поредица от срещи с ученици от Велико Търново започнаха проявите по повод месеца на донорството, съобщиха за Радио „Фокус“-Велико Търново от пресцентъра на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова влязоха в часа на класа на гимназистите от ПМГ „Васил Друмев “ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, за да поговорят с тях за това какво представлява необратимото състояние на мозъчна смърт и шанса тези пациенти да спасят друг човешки живот.

„Идеята за тази кампания се зароди пред 2016 година. Разбрахме, че темата е непозната в обществото, че на обществото му трябва малко повече информация. Решихме да влезем при учениците, защото те не са обременени с предрасъдаци, те са умни, будни, мислещи и целта беше да мислят, да коментират темата“, разказва д-р Сибила Маринова.

Една от причините в последните няколко години Великотърновската болница да е водеща донорска база в България е именно информационната кампания и свободното обсъждане на темата от подрастващите, техните семейства и приятели, категорични са координаторите. След срещата учениците и от двете великотърновски училища бяха категорични, че споделянето на различни истории от практиката координаторите д-р Маринова и д-р Лъчезарова са ги провокирали за първи път да се замислят за ключовата роля на донорството за спасяването на живот.

На 25 октомври предстои д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова да се срещнат и с учениците от АК „Аркус“.

Луиза ТРАНЧЕВА