Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Най-рисковите места за заразяване с летните вируси са курортите, териториите и обектите с голяма концентрация на хора

снимка: pixabay.com

Повечето хора свързват понятието “летен грип“ с огромната и широко разпространена група на ентеровирусите. Те най-често са причина за остри грипоподобни заболявания с възпаления на горните дихателни пътища и стомашни проблеми, но понякога могат да засегнат тежко централна нервна система, мускулите и дори сърцето. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор Дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионална здравна инспекция – Смолян. Към групата на т. нар. летни вируси спадат както голямата и широко разпространена група на ентеровирусите, така и ротавирусите, норовирусите, аденовирусите и парагрипните вируси. Предаването им от човек на човек става по въздушно – капков и контактен път, поясни тя.

„През лятото най-рисковите места за заразяване са курортите,  териториите и обектите с голяма концентрация на хора. Голяма опасност крият и басейните със съмнителна чистота, тъй като влажната среда е любима за вирусите, гъбичките и бактериите. Недобрата хигиена на ресторанти и заведения за бързо хранене също е предпоставка за разпространение на летните вируси“, обясни д-р Чернева.

Тя отбеляза, че ентеровирусите имат много разновидности, но като цяло клиничната картина е грипоподобна, поради което се обединяват в понятието „летен грип“. Основните клинични признаци са повишена температура, отпадналост, главоболие, запушен нос, хрема, възпалено гърло, кашлица, но водещи и подчертани са проявите от гастро-интестиналния тракт под формата на повръщане, болки в стомаха, диария. „Много често тези симптоми бързо отшумяват, а възстановяването на доброто здраве става в рамките на около 2 дни. Това е и причината много от болните да не търсят медицинска помощ. Лечението обикновено е симптоматично и включва температуропонижаващи средства, сиропи за кашлица, капки за нос, препарати срещу повръщане, средства против обезводняване и други“, посочи д-р Чернева. Тя допълни, че ентеровирусите  не се влияят от антибиотици по никакъв начин и е безсмислено да се приемат. По време на боледуването е важно приемането на повече течности за възстановяване на баланса. Антибиотици се включват само при много тежка клинична картина по преценка на лекар, каза още д-р Чернева.

Нели ГЕРГЬОВСКА