Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: В област Смолян е отчетен висок имунизационен обхват с профилактичната имунизация срещу морбили за 2018 г.

Единствената сигурна защита срещу морбили е имунизацията. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция – Смолян. Съгласно Имунизационния календар на страната, тя е задължителна и се осъществява с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата се поставя  на 13-месечна възраст, а   реимунизацията –  на 12 години, подчерта д-р Чернева.

„За 2018г. в нашата област е отчетен висок имунизационен обхват с профилактичната имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, който за децата на 13 месечна възраст е 98,06 %, а при реимунизираните 12- годишни деца  е 96,18 %. Навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите“, отбеляза д-р Чернева.

Тя призова, родителите да проверяват имунизационния статус на децата си по отношение на морбили и при установяване на пропуски да се обръщат към личния си лекар.

Нели ГЕРГЬОВСКА