Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Заради грипа в Смолян се забраняват свижданията в болницата, профилактичните прегледи и консултациите   

Снимка: ИА "Фокус"

Заради увеличеният брой заболели от остри респираторни заболявания в Смолян вече са забранени свижданията в болницата, а от днес са въведени ограничителни мерки срещу профилактични прегледи, детска и женска консултация, както и имунизациите. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Смолян. Заболеваемостта за изминалата седмица е 151,24  на 10 000 и  все още е под епидемичните стойности, но в сравнение с предходната седмица се регистрира завишаване, поясни тя. С цел  уточняване на циркулацията на грипни и други вируси, предизвикващи респираторни заболявания са взети 10 проби носогърлен секрет от болни с респираторни инфекции  от наблюдаваните практики в областния град, като все още се очакват резултатите от тях, уточни д-р Чернева. Тя допълни, че при около 220 заболели на 10 000 души в Смолян трябва да бъде обявена епидемия.

„За да се предпазят от заразяване с грип и остри респираторни заболявания, хората трябва да избягват струпване на много хора в затворени помещения, да избягват контакти с болни, личната хигиена е много важна. При кихане е кашляне трябва да се използват еднократни кърпи, които да се изхвърлят веднага. Необходимо е и често проветряване на помещенията като превантивна мярка срещу заразяване“, каза още д-р Чернева.

Нели ГЕРГЬОВСКА