Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Най-уязвими към грипа са малките деца и възрастните с хронични заболявания

Директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионалната здравна инспекция – Смолян, във връзка с предепидемичната грипна обстановка в област Смолян.

 

„Фокус“: Д-р Чернева, какъв е броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Смолян и има ли увеличение на болните през последните дни?

Д-р Сийка Чернева: В периода от 7 до 13 януари в РЗИ – Смолян са регистрирани 50 случая на остри респираторни заболявания, при 34 за предходната седмица. 14 са случаите при най-малките от 0 до 4 години, 20 са били болните във възрастовата група от 5 до 14 години, 1 случай при хората от 15 до 29 години, 13 случая във възрастовата група от 30 до 64 години и два случая при хората над 65 години. Заболеваемостта е 178,83 на 10 000 и е под епидемичните стойности. От началото на седмицата до вчера, 16 януари в РЗИ – Смолян е съобщено за 32 случая на грип и ОРЗ, което говори за увеличаване на заболеваемостта.

„Фокус“: При каква заболеваемост се обявява грипна епидемия?

Д-р Сийка Чернева: За област Смолян, грипна епидемия се обявява при заболеваемост 220 на 10 000 население.

„Фокус“: Какви са симптомите на тазгодишния грип и кои щамове са най-разпространени?

Д-р Сийка Чернева: Характерно за  грипа е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, главоболие, болки в мускулите и ставите. По данни на пробите, изследвани в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ,  в момента най-разпространени са два щама на грипния вирус – Мичиган A(H1N1)  и Сингапур A(H3N2 ).

„Фокус“: Как може да се предпазим от заразяване с вируса?

Д-р Сийка Чернева: Препоръчително е да  избягвате  близък контакт с болни лица и местата с много хора и масовите мероприятия. Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце. Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност. При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини. Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък. Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други често с обикновен почистващ препарат. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване.

„Фокус“: Кои групи хора са най-уязвими и при тях вероятността от заболяване е по-висока?

Д-р Сийка Чернева: Най-уязвими към грипа са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

„Фокус“: Как се лекува грипът и какви могат да бъдат усложненията, произтичащи от него?

Д-р Сийка Чернева: При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите и с достатъчно количество течности. Противовирусните препарати се използват за лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения – пневмонии, синуити, отити, миокардити и други. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите. Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми на заболяването и в никакъв случай не прибягвайте до самолечение.

Нели ГЕРГЬОВСКА