Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: От началото на седмицата в РЗИ са регистрирани 32 случая на грип и остри респираторни заболявания

От началото на седмицата до днес, 16 януари в РЗИ – Смолян е съобщено за 32 случая на грип и остри респираторни заболявания, което говори за увеличаване на заболеваемостта. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионалната здравна инспекция – Смолян. Тя сравни, че за периода от 7 до 13 януари, са регистрирани 50 случая, като най-засегнати са децата от 0 до 4 години и тези от 5 до 14 години. Заболеваемостта е 178,83 на 10 000 и е под епидемичните стойности, а за област Смолян, грипна епидемия се обявява при заболеваемост 220 на 10 000 население, подчерта д-р Чернева.

Тя допълни, че характерно за грипа е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, главоболие, болки в мускулите и ставите. „По данни на пробите, изследвани в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания, в момента най-разпространени са два щама на грипния вирус – Мичиган A(H1N1)  и Сингапур A(H3N2)“, каза още д-р Чернева.

Нели ГЕРГЬОВСКА