Д-р Сотир Иванов, директор: Исторически музей – Петрич бележи ръст на посетителите, въпреки по-слабия туристически сезон у нас

Снимка: ИА "Фокус"

Д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Иванов, през първото полугодие обектите към Исторически музей – Петрич са били посетени от туристи, представители на 60 различни страни. Има ли в тези цифри интересни дестинации, които са изненадали дори Вас като директор на музея?

Д-р Сотир Иванов: Да, дори скоро говорих с едно италианско семейство, което бе в античен град Хераклея Синтика. Това всъщност не е изненадващо посещение, защото Италия е страна, която е близо до нас. Няма да говоря и за Балканските държави. Имаме туристи от целия Европейски съюз (ЕС), от Русия, от бившите държавите, които се „родиха“ след разпада на СССР. Може би е логично посещението на туристи от северно-африканското крайбрежие. На практика от всяка страна имаме устойчив туристически поток – както от Северна Африка, така и от Близкия Изток. Аз лично се впечатлявам от туристи, идващи от Индия, Индонезия, Австралия, Нова Зеландия, Корея. Не споменавам туристите, които имаме от Китай и Япония, защото те са едни от редовните посетители у нас. Имаме и редица посетители от Сащ, Канада, Мексико, Фарьорски острови, които са малко на брой, но бих определил също като устойчив туристически поток. Всичко това създава едно усещане, че може би ние подценяваме нашата история и това, което сме успели да направим в миналото. То е важно, защото историческите обекти се посещават от специална категория хора. Те приемат историята за свое хоби и смятат, че е важно да се учим от нея, защото нейните уроци ни позволяват да не правим едни и същи грешки. Тоест, българската история с нейните успехи и с нейните трудности за всички тези хора извън България се явява важен елемент от човешката история, привлекателен и харизматичен.  Много често посетители казват, че при първа възможност биха дошли още веднъж в следващите години, което е много интересно защото очевидно успяваме да създаваме приятели не само на нашите обекти, но и към българската история и българската култура като цяло.

Фокус:  48% от туристите, които посещават Исторически музей – Петрич тук визирам на практика всичките обекти към културната институция, в тази връзка какво всъщност ни показва това нещо, че интереса към музея е на практика почти на половина от българските или от чуждестранните туристи, за какво говори това нещо всъщност?

Д-р Сотир Иванов: Самият анализ би се усложнил ако вземем предвид и това, че българските туристи, които идват при нас са основно от места, които са извън Благоевградска област, не просто извън Община Петрич. Аз бих си обяснил това с факта, че вероятно ние не оценяваме това което имаме, смятаме, че винаги можем да влезем в музея. Изход от тази ситуация, която е характерна като проблем не само за Историческия музей – Петрич, но и за повечето музеи, може да се намери чрез развиването на образователни програми. Те бил следвало да бъдат насочени към всички – независимо от възраст или степен на образование. Смятам, че поне в определени специалности, ние можем да дадем повече като включим и местната специфика, местната информация, която да позволи, по-правилно, по-пълно,  по-цялостно да се разглежда исторически, политически и културните процеси. Освен тези образователни програми, то би било хубаво да се направят и клубове по интереси, които да са с насоченост към историята и да бъдат подходящи за по-възрастни хора. При такива клубове могат да се полазват и ресурсите на музея, защото там има по-големи възможности да развивате своите интереси, било то в сферата на изкуството, историята, археологията, етнографията и антропология. В тази връзка тук е мястото да благодаря на Община Петрич за изграждането на новата музейна сграда. Тя ще ни позволи да обособим специално помещение, което да предоставяме за полазване на съмишленици на музея, които лично аз бих нарекъл приятели. Идеята е да осигурим по-добри условия за посетителите и хората, които в свободното си време искат да се докоснат до автентичната култура и история.

Фокус: А какъв като цяло е интересът, който генерира Исторически музей – Петрич от началото на 2019 година до края на юни, тоест през първото шестмесечие на годината?

Д-р Сотир Иванов: Първо ще започна с това, че тази година бих определил като предизвикателство, защото както знаем се отчита по-слаб туристически сезон в страната. Съвсем естествено ние в Петрич сме свързани с големите центрове, особено по Черноморието, които осигуряват рекреационен туризъм. И преди съм казвал, че ние работим особено активно със специалисти в областта на организираните почивки или така наречените туроператори, които са предимно от Варна и региона. Там традиционно има много руски туристи, една част от които организирано правят посещения на къща музей „Ванга“, Национален парк-музей „Самуилова крепост“, античен град Хераклея Синтика и Централна експозиционна зала. Така, съвсем естествено намаляването броя на туристите у нас се отразява и на Исторически музей – Петрич. Тук обаче ще отворя една скоба, за да кажа, че за щастие поне на този етап очевидно успяваме да привличаме и по-нетрадиционна аудитория, което всъщност ни позволява да отчетем ръст на туристите при нас сравнено с 2018 година. Това е особено важно, защото говорим за една устойчива тенденция, според която всяка година бележим по-висока посещаемост, сравнено с предходните. Подчертавам, че в последните 10 години имаме някъде двуцифрен растеж и то всяка година. Надявам се това да се запази, защото смятам, че интереса към българското културно-историческото наследство е много по-голям и музеите в България не са достигнали до оптималната степен на неговото развитие.

Ливия НИНОВА