Д-р Сотир Иванов, ИМ – Петрич: За Нощта на музеите ще представим две нови изложби в Петрич и Кюстендил

Д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Иванов, как Общински исторически музей – Петрич ще се включи в тазгодишното издание на Нощта на музеите, което ще се състои на 18 май?

Сотир Иванов: Тази година ще поставим една нова традиция по отношение отбелязването на Нощта на музеите в Петрич. Обикновено събитие по повод европейската инициатива провеждаме само в сградата на Исторически музей – Петрич, а обекти като античен град Хераклея Синтика работят през цялата вечер. Изненадата ни за това издание на Нощта на музеите е, че ще гостуваме на Регионален исторически музей – Кюстендил. Тоест по повод инициативата ще представим 2 изложби. Тази, която ще гостува в Кюстендил е посветена на историята на археологическите проучвания и школата за керамично производство на театрални маски и фигури от античен град Хераклея Синтика. В централната зала на Исторически музей – Петрич пък ще бъде представена една изцяло нова интерактивна изложба, която е свързана с Петрич в миналото и сега. Идеята е по непосредствен начин да покажем материалната култура от периода XV – XVII век  и нейната връзка с действителността. За първи път и самите материали ще бъдат експонирани по непосредствен начин, вместо да използваме само класическия вариант, когато показваме само материалите зад стъкло в една по-статична ситуация. Разбира се и в Петрич ще бъде обърнато специално внимание на Хераклея Синтика, защото след големите ни открития през 2018 г., просто няма как обекта да не присъства в нашата изложба.

Фокус: Казахте, че вие ще гостуват в Кюстендил, а при вас ще има ли участие от други музеи, институции и т.н?

Сотир Иванов: Да, ще ни гостува една страхотна изложба „Кехлибарена пролет“. Тя е на наши приятели, с които работим от дълги години. Дори с тях обсъждаме идеята в новостроящата се сграда на Исторически музей – Петрич да бъде направен природен кът. Причината е, че за нас историята и природата винаги са вървели заедно и въздействието не би било пълно ако освен история и култура, не присъства и природата.

Фокус: От колко часа нашите слушатели и читатели ще могат да дойдат в Петрич и Кюстендил, за да видят това, което подготвяте?

Сотир Иванов: Традиционно часовете са от 18.00 до 24.00, като в случая с Петрич централната зала ще бъде затворена преди това, защото наистина експозиционното пространство е изцяло ново. Целта ни е хората, които ще дойдат за Нощта на музеите да видят една наистина нова атмосфера и нов начин на комуникация между музей и публика. За нас е важно всички хора, които влизат в музея да се чувстват субект и да бъдат активен участник в един диалог, свързана с културата, историята, нашето минало, настояще, надявам се и бъдеще. Важно е да отбележим, че и античен град Хераклея Синтика ще работи през нощта. Що се отнася до Кюстендил, то те също имат програма, в която може да се видят всички часове.

Ливия НИНОВА