Д-р Сотир Иванов: Исторически музей-Петрич представя постерна изложба „Българска археология 2017“

Д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Д-р Иванов, днес Исторически музей-Петрич открива нова постерна изложба. Разкажете ни повече за нея. Какво представлява тя?

Д-р Сотир Иванов: Изложбата представлява „Българска археология 2017“. Това е 11-тата национална изложба, която беше представена във вид на експонати през месец февруари в експозицията на Националния археологически музей към Българската академия на науките. Това, което показваме ние, са постерите, които от една страна показват самите материали, а от друга страна локациите, където са открити – това е територията на цяла България. Системата на археологическите проучвания, географският регион, културните ценности и материалната култура се показват в тази изложба. Това са 27 постера, които показват най-доброто от българската археология през 2017 година. Изложбата ще остане 2 седмици в градска среда на фасадата на Исторически музей-Петрич и в района на музея, за да може разказът да бъде непосредствен и всеки, който минава да може да види за какво става въпрос и евентуално по време на своята отпуска да се насочи към археологически обекти, които съвпадат с неговите интереси.

Фокус: Организирали ли сте до момента други такива постерни изложби в градска среда?

Д-р Сотир Иванов: Да, това за нас вече е нещо като традиция. Ние много често правим такива изложби, защото по съвсем различен начин хората възприемат музейната експозиция, когато е в градска среда. Когато влезете в музея вече има специално усещане и определена атмосфера с витрините, с ходовата линия, с всички онези принципи, чрез които българската музеология се развива от Освобождението до днес. Но когато един предмет – постер или интерактивна дейност е в градска среда, тя провокира съвсем различна емоция и съвсем различна комуникация с културата. Аз мисля, че и двете страни са много важни и един музей трябва да присъства, както със своята класическа музейна експозиция, така и в градска среда, за да може да предизвика една непрекъсната комуникация между културата, която съхраняваме и обществото, към което тя е предназначена.

Фокус: Като казахте, че сте предприемали подобни инициативи и друг път, какви са всъщност Вашите впечатления – тези изложби в градска среда подпомагат ли увеличаването на посетителите в музея?

Д-р Сотир Иванов: Исторически музей-Петрич бележи нарастването на туристическия поток с около 40% на годишна база. Целият този интерес едва ли би бил постигнат, ако ние разчитахме само на класическата музейна експозиция и на традиционната музейна публика. Очевидно трябва да излезем извън рамките на това, което предлагаме. Между другото тези пътуващи изложби са не само в градска среда, тъй като ние гостуваме и в селата на Община Петрич, тъй като имаме 58 населени места. Дали ще бъде на улицата, в читалищна сграда, в учебна сграда, в паркова среда, ние просто търсим различни възможности за комуникация на територията на цялата страна, за да можем да провокираме един по-различен интерес. Смятам, че всичко това има ефект. През 2014 година за първи път организирахме такава постерна изложба по повод 1000 години от управлението на цар Самуил. Ефектът тогава беше огромен и вече може би през 3 месеца успяваме да предложим такава изложба, която се приема добре от публиката.

Фокус: За финал на нашия разговор, какво планирате след тази изложба?

Д-р Сотир Иванов: Една страхотна изложба на посолството на Азербайджан, която също ще бъде постерна и в градска среда. Летният сезон е особено удобен за такива изложби, защото в самия Петрич има много туристи, които използват като изходна база Петрич и имат възможност да се запознаят с нашата култура. От друга страна ние искаме да бъдем полезни на нашите съграждани, които когато планират своите пътувания, могат да включат посещение на обекти от страната, които им въздействат по някакъв начин и са близки до тяхната душевност.

Натали СТЕФАНОВА