Д-р София Ангелова, пулмолог: Зад кашлицата, продължителната температура и нощното изпотяване може да се крие туберкулоза

Снимка: http://www.pulmolog-sofiaangelova.com/

Профилактичните прегледи за туберкулоза са изключително полезни. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ пулмологът д-р София Ангелова, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания по повод „Седмицата на отворените врати” за безплатни прегледи в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната. Според нея формулата „профилактика“ работи много повече отколкото самото лечение на болестта.

„Затова ние подкрепяме и тези профилактични прегледи и ми се иска да се обхване и цялата страна ежегодно да се правят тези прегледи, защото да установиш едно заболяване на време е много по-ценно, отколкото след това да влагаш много, много усилия и средства, за да го лекуваш“, каза тя.

Д-р София Ангелова уточни, че повечето пациенти с доказан карцином са в по-късен стадии. Това показва, че липсва профилактика. Тя допълни, че ако след лечение на респираторна инфекция кашлицата и температурата продължават задължително трябва да се посети лекар.

Зад кашлицата, зад продължителната температура, зад нощното изпотяване може да се крие туберкулоза, добави пулмологът, като уточни, че едни от най-уязвимите групи са пушачите и хората, приемащи медикаменти, които потискат имунната система.