Д-р София Ангелова, пулмолог: Има медикаменти за лечението на туберкулозата, единствен проблем остава мултирезистентната туберкулоза

Снимка: http://www.pulmolog-sofiaangelova.com/

Туберкулозата е лечима, защото има медикаменти за нея.Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ пулмологът д-р София Ангелова, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания по повод „Седмицата на отворените врати” за безплатни прегледи в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната. Тя допълни, че по-големият проблем е мултирезистентната туберкулоза и по-точно бактериите, които са резистентни на медикаментите на туберко-остатъците, с които хората разполагат.

„Ако сравним миналото с постепенното, преминавайки във времето до 2003-2004 г., когато влезе Националната програма за борба с туберкулозата, имаше много висока заболеваемост от туберкулоза. Ако тръгнем от 70-те години, когато беше изработена една много широка противо-туберкулозна мрежа в страната, с нашите диспансери, които провеждаха активна профилактика, активно издирвахме болните – на време се установяваше туберкулозата и се лекуваше. Имаше периоди, в които заболеваемостта от туберкулозата беше паднала до 16 на 100 хил.“, каза тя.

Д-р София Ангелова уточни, че от периода на прехода до 2003-2004 година, рязко е нараснала заболеваемостта от туберкулоза. Увеличението е било причинено от здравния статус на населението, а предотвратяването му – от правилното хранене и поддържане на един силен имунитет на организма. Тя допълни, че с влизане на Националната програма за борба с туберкулозата заболеваемостта е започнала да намалява. Пулмологът посъветва за превенция хората да се хранят добре, да не пушат, да не злоупотребяват със себе си и да бъдат в добра хармония със себе си и с околния свят.

Веселка ИВАНОВА