Д-р Стефан Тодоров, акушер-гинеколог: Преди 35 години в Смолянска област се раждаха над 2000 бебета на година, сега са под 500

Интервю на Радио „Фокус“ – Смолян с акушер-гинекологът от Родилно отделение в Смолянската болница, по повод Деня на родилната помощ.

 

„Фокус“: Колко са новородените бебета през 2018 г. в Смолянската болница?

Д-р Стефан Тодоров: За 2018 г в нашето отделение има 437 раждания, а миналата година са били 492, тоест с 55 по-малко. Такава е тенденцията, всяка година ражданията в болницата в Смолян с по около 50 по-малко и такава е тенденцията в цялата страната. За страната те са намалели с 11 000 за последната година, за съжаление. Демографския срив е налице в цялата страна

„Фокус“: Каква е средната възраст на родилките в Смолян и региона, които раждат в отделението при вас?

Д-р Стефан Тодоров: Около 30-35 години е средната възраст на родилките. Възрастовата граница се качва леко и си оставя моделът за еднодетно семейство. Малко са жените, които раждат второ или трето дете. Голям процент около 10-15, дори към 20 са ражданията след инвитро манипулация за сметка на естественото оплождане. Причините за това са, че жените имат репродуктивни проблеми. От друга страна те все по-късно започват да осмислят създаването на потомство, след решаване на социални, финансови и жилищни проблеми, за да са спокойни за отглеждането на бъдещото дете и затова се качва и възрастовата граница на родилките.

„Фокус“: Има ли в Смолян родилки, които раждат преди да са навършили пълнолетие?

Д-р Стефан Тодоров: За 2018 г. има един-единствен случай на 17-годишна родилка. Ромското население е доста малко в Смолян, а не като в останалите градове в страната. Местните роми са по-социализирани.

„Фокус“: Има ли смъртни случаи на родилки или на новородени деца?

Д-р Стефан Тодоров: Нямаме майчина смъртност и това е много хубав факт, който е за отбелязване. Детската смъртност при новородените е под средната за страната. В неонатологичното ни отделение има само двама специалисти. Това е една от причините, малките бременности, които са с тенденция да раждат до 30-32 седмица, ако имаме възможност ги изпращаме в Пловдив, където има условия за гледане и достатъчно специалисти за отглеждане на недоносените новородени. Който обаче дойде в спешен порядък при нас, не го връщаме. Ние имаме добри специалисти, но са само двама, а трябва поне да се четири. Но и те успяват да се справят, никой не е останал без акушер и гинеколог и необслужен. Дават се 24-часови дежурства.

„Фокус“: А има ли достатъчно акушер-гинеколози в отделението в Смолян?

Д-р Стефан Тодоров: Ние сме достатъчно като бройка. Всички сме специалисти – шест и една колежка, която догодина ще придобие специалност. Няма нужда от аг-специалисти, има нужда от неонатолози, в цялата страна кризата е повсеместа. Родилките в Смолян обаче може да са спокойни, че по всяко време ще бъдат обслужени.

„Фокус“: Увеличава ли се броят на ражданията с цезарово сечение?

Д-р Стефан Тодоров: Около 60 % от родилките вече раждат със секцио. По-щадящо е това раждане, както казах налице е моделът на еднодетно семейство. Доста чести са случаите, когато е по-щадящо да се роди със секцио отколкото по нормален начин, при което не се знае какъв ще е изходът. След това нормално раждане при първескиня е от 8 до 16 часа , времетраенето при второ раждане до 8 часа. Не се знае изходът, докато при секциото се знае. Няма по-добро от нормалното раждане, но за съжаление бройката на тези раждания намалява и то в цялата страна. Тенденцията вече е над 50 % да са ражданията да са със секцио в цялата страна, дори и в Майчин дом.

„Фокус“: Как ще коментирате кампании за поощряване на нормалното раждане?

Д-р Стефан Тодоров: По-добро и по-хубаво е, но трябва да има достатъчно разкритие, тоновете на бебето да са добре, възрастта на родилката се гледа, килограмите на плода, плацента, околоплодните води, дали има асфикция, която не търпи отлагане на раждането. Когато жените си избират лекар и болница имат право на избор. Доста често индикациите са доста завишени. Една майка, която чака от 20 години дете, не може да разчита на нормалното раждане, като изходът от секциото е гарантиран. Качва се процентът на оперативната активност, а в частните клиники почти 100 % наближават секциите за сметка на нормалните раждания. Такава е тенденцията в страната. Проблемът е, че намалява броят на новородените в страната, а не начинът, по който се раждат децата.

„Фокус“: Споменахте за непрекъснатото намаляване на броят на бебетата в Смолян. какви са Вашите наблюдения, колко деца са се раждали през годините?

Д-р Стефан Тодоров: През 1984 година като започнах работа, имаше около 1700 раждания в Смолян, плюс родилни домове в Девин, Златоград, Мадан и Рудозем. Това означава, че тогава, преди 35 години, в областта е имало над 2000 раждания, а сега са 500. Дано не бъда лош пророк, но след 10 години с тази тенденция на намаляване, в Смолян ще бъдат минус 10. Тенденцията за съжаление е негативна в цялата страна. При нас винаги може да се разчита на акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози, макар и да има недостиг на последните. Стараем се, имаме добро оборудване. Въпреки това, всеки има право на избор на лекар и на лечебно заведение и на град и да избира къде да ражда.

Нели ГЕРГЬОВСКА