Д-р Стефан Филев, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“: 150 години Великотърновската болница се развива в посока отговаряне на високите изисквания на пациентите и променящите се условия

150 години от създаването си ще отбележи Многопрофилната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Празникът тази година ще бъде съчетан и с първата копка на новия болничен корпус, който ще бъде построен до главната стационарна база, като идеята е да се съберат всички отделени от двете бази на едно място, което ще спести и значителни суми на лечебното заведение. Какви други ще бъдат ползите след изграждането на корпуса и как болницата ще отбележи значимата годишнина? Отговорите потърсихме от директора на търновското лечебно заведение д-р Стефан Филев в предаването „Царевград Търнов-славата и величието на България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Д-р Филев, предстои многопрофилната болница във Велико Търново да отбележи 150 години от създаването си – една доста сериозна годишнина. Какво е предвидено?
Стефан Филев: Ще бъде отбелязана с тържество, поднасяне на венци на паметника на д-р Стефан Черкезов, а след това ще има първа копка за откриването на новия корпус, в който ще бъде преместена база 2 в база 1, като по този начин болницата ще бъде единна.
Водещ: След създаването на новия корпус как ще се подобри работата на лечебното заведение?
Стефан Филев: Чрез създаването на новия корпус и преместването на отделението от база 2 в база 1 ще отговаряме на всички медицински критерии. По този начин и самият процес на диагностика и лечение ще бъде силно улеснен, тъй като няма да има транспортиране на болни за диагностика или за лечение от едната база в другата база. Това са 4-5 километра разстояние. Също така всички структури на болницата ще бъдат едновременно на разположение на всички нуждаещи се пациенти. Отделно ще има и икономическият ефект, тъй като между 400 и 500 хиляди лева ще бъдат икономисани от транспорт между двете бази.
Водещ: Казахте какви суми ще успее да бъдат икономисани. А каква е сумата на цялата инвестиция на този проект?
Стефан Филев: Сумата на цялата инвестиция е близо 4,5 милиона, като за тези пари ще бъде застроена разгъната площ 4000 квадратни метра.
Водещ: Знаем, че доста богато е миналото на лечебното заведение. Това ли е първата българска болница, открита по време на османското владичество? Разкажете малко повече за самата история.
Стефан Филев: Не, тя не е първата. Има преди нея има болници, които са открити в Добрич, в Русе и в Плевен. Но това е първата болница, създадена без участието на държавата, на Османската държава по онова време, а изцяло с доброволни дарения, събирани от българи и основана изцяло с лични средства. Т.е. няма никакво участие държавата при създаването и ситуирането на болницата в Търново.
Водещ: Как се е променила болницата през всички тези години, в каква посока се е развивала?
Стефан Филев: Развиваме се в посока отговаряне на повишаващите се изисквания, тъй като се повишават изискванията и на пациенти, променят се и условията през всяка измината година. Именно по този начин и болницата се е стремяла в тази 150-годишна история да се развива и да се усъвършенства, за да предоставя по-добър краен продукт на населението.
Водещ: Може ли да се каже, че за всички тези години болницата във Велико Търново се е превърнала в един притегателен здравен център за цяла Северна България?
Стефан Филев: Това са много силни думи, тъй като навсякъде има структури, които работят, има и доста частни здравни заведения в Северна България, има и големи областни болници. Специално за региона, въпреки че много пациенти извън региона се лекуват при нас, основната функция на болницата е да бъде осигурена адекватна грижа, диагностична, лечебна, на пациентите от нашия регион.
Водещ: Има ли обаче проблеми, с които не сте успели да се справите към този момент и които ще бъдат акцент на работата занапред?
Стефан Филев: Проблемите с финансирането са основни. Те не са само за нашето заведение, те са за всички областни болници, тъй като са ни сходни проблемите. Ние сме структуроопределящи, тъй като сме най-големите лечебни заведения в 28-те области. Имаме недостиг на финансиране в системата по простата причина, че клиничните пътеки не са променяни, финансирането им, също сме лимитирани в дейността си. От друга страна, имаме постоянно увеличаване на разходите – от 1 януари с още 50 лева минималната работна заплата се увеличава, електроенергията също. Поддържат се структури, които са непечеливши, недофинансирани, а някои изобщо не са и финансирани. Това е внедрено в задълженията на областните болници, така че по принцип са трудни времената, в които работим.
Водещ: Кой обаче е правилният път за решаването на тези проблеми и откъде бихте могли да потърсите помощ?
Стефан Филев: При всички случаи трябва да има корекция по някакъв начин в лимитирането и в остойностяването на клиничните пътеки. Така че трябва да има по някакъв начин действително работещите структури. Трябва да се помисли за областните болници, като нашата, в които има жизненоважни отделения за самата област, като например спешно отделение, реанимация, също трансфузионна хематология, центровете за трансфузионна хематология, хемодиализи и т.н. – това са неща, които трябва да се имат предвид при определяне тежестта и финансирането на здравните заведения.
Водещ: Актуален ли е проблемът с липсата на кадри при вас?
Стефан Филев: Стремим се по някакъв начин да се справяме с него. Не е така силно изразен, въпреки че навсякъде има недостиг, както и при нас, на медицински сестри и лекари за определени специалности. Но в момента имаме 31 специализиращи млади лекари в болницата, тъй като сме и база за обучение на младите лекари. Надявам се медицинските сестри и специалисти по здравни грижи да бъдат достатъчни с продуцирането на кадри вече от филиала на Варненския медицински университет.
Водещ: На тази изключително значима годишнина какво бихте си пожелали на вас, на лечебното заведение, на екипите, които работят в него?
Стефан Филев: Бих пожелал да сме здрави основно, колективът да е здрав, тъй като медицинската професия е призвание, а не задължение, тя е мисия, а не работа. Така че, да си запазят ентусиазма, хората работещи в болницата да бъдат все така всеотдайни, въпреки ежедневните проблемите, пред които са поставени. Искам да им благодаря от сърце за всичко, което правят непрекъснато, и да са здрави.
Виктория МЕСРОБОВИЧ