Д-р Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ: 70 330 лв. губи за 30 години търновец, който работи без трудов договор

Велико Търново. 70 330 лв. губи за 30 години търновец, който работи без трудов договор. Това сочат данни, събрани от КНСБ. Организацията представи в старата столица новата си кампания за борба със сивата икономика, под надслов „Сивото убива“. Пред журналисти националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов уточни, че изчисленията са направени на базата на средната за региона работна заплата. Според Националния статистически институт тя е 970 лв., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Според статистиката жена, която работи нерегламентирано губи 5541 лв., които трябва да получи под формата на майчинство. За неполучените болнични цифрата е 2793 лв., за обезщетения за безработица – 2574 лв., а за пенсия – 59 241 лв. „Всички знаем, че наказанията за работодатели, които „наемат“ работници без трудов договор, са в размер на глоба от 1500 до 15 000 лв. , а за длъжностното лице, което е виновно, наказанията са от 1 000 до 10 000 лв. България е в топ 5 на страните от Източна Европа , които са с най-голям процент на изчислена неформална заетост по данни на Международната организация на труда. Процентът  е 15.9%. Преди нас са Полша с 38%, Румъния с 28.9%, Словакия с 16.7% и Русия – с  35.9%“, коментира още Тодор Капитанов. Средният процент на неформална заетост в Европейския съюз е 11.6%. Под формата на сива икономика в България се въртят над 23 млрд. лв.

Всеки, който иска да подаде сигнал за подобни нарушения може да го направи чрез новото мобилно приложение на КНСБ. То е достъпно онлайн и е изцяло безплатно. Там се приемат и оплаквания срещу нелицензирани търговски обекти, както и за всякакви нередности, свързани с правата на работниците и потребителите.

Луиза ТРАНЧЕВА