Д-р Христина Цонева, РИМ – Благоевград: Нов археологически обект бе открит в района на благоевградското село Изгрев

Христина Цонева, директор на Регионален исторически музей – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Фокус: Д-р Цонева, в началото на нашия разговор разкажете на нашите слушатели как в благоевградското село Изгрев бе открит не регистриран до момента археологически обект?

Христина Цонева: На 23 март бе открит нов археологически обект при изграждане на път в село Изгрев. Благодарение на кмета на селото г-н Китанов ние бяхме информирани за откритието. Това от своя страна показва неговата отговорност и ангажираност към опазването на културно-историческото наследство. Към момента изграждането на пътя в село Изгрев е спряно с цел да се запази новооткрития археологически обект. Същевременно комисия от Министерството на културата изготвя предписания за последващи действия, които трябва да се предприемат. Преди всичко предстои регистрацията на този обект върху археологическата карта на България и разбира се осъществяване на неговото спасително проучване.

Фокус: Какво може да кажете за сами обект на база първоначално извършения оглед от археолози и експерти?

Христина Цонева: Самият обект все още е с неопределени размери. Разхвърляната към този момент предимно строителна керамика подсказва, че обектът е от римски – късно римския период. Намерените, към този момент,  находки се определят от III до VI век от новата ера. Какъв е характерна на археологическия обект обаче все още не може да кажем и е рано да твърдим каквото и да е било в тази посока.

Фокус: Задвижена ли е вече процедурата за започването на теренни проучвания на обекта?

Христина Цонева: Дали ще има процедура за теренно проучване на археологически обект зависи единствено от инвеститора, в случая това е Община Благоевград. При евентуално осигуряване на финансиране археологическото проучване може да се осъществи веднага.

Фокус: В различни медии се появи информация, че открития обект е определен като римска крепост. В тази връзка може ли според Вас той да се окаже обект с голямо национално значение и така да бъдат привлечени повече туристи?

Христина Цонева: Първо искам да започна с това, че ние към момента не твърдим със сигурност, че това е римска крепост, защото както Ви споменах преди малко – много е рано да твърдим какъв точно е обекта. За сега единственото което може да кажем е, че имаме археологически обект, който е в този период римски – късно римски период, като евентуално при направата на проучвания ще може да кажем дали той е от късно антична крепост, дали е някакъв друг вид обект от този период. За момента наистина е много рано да твърдим какво точно имаме като обект, а също така е рано да кажем дали той ще има някакво национално значение. При всички случаи обаче това е обект, който ще предизвика внимание и интерес, тъй като е със значително големи граници. За сега все още не сме определи точно границите, които обхваща, но първите данни, с които разполагаме подсказват точно това, че обектът ще бъде значим.

Фокус: Казахте, че за момента е спряно изграждането на пътя в село Изгрев. Как реагираха на това местните хора?

Христина Цонева: Няма как да Ви отговоря на този въпрос. По-скоро това трябва да попитате кмета на село Изгрев, който сигурно разполага с повече информация.

Фокус: Д-р Цонева, а може ли с няколко думи да обясните на нашите читатели и слушатели защо е важно да се развива археологията и да се проучват новооткритите археологически обекти в страната?

Христина Цонева: Преди всичко защото те съдържат много информация в себе си за миналото на нашите земи и най-вече – ние като централна зона на Балканския полуостров трябва да кажем, че имаме голяма гъстота на археологическите обекти от всички предисторически и исторически периоди в нашето развитие. Тази голяма гъстота на археологическите обекти ни дава възможността да имаме и богата информация за миналото на нашия край. Така, че откриването, проучването и регистрирането на тези обекти, но и тяхното опазване и съхраняване е изключително важно за нас, тъй като те не само ни дават информация за миналото, но могат да бъдат използвани и като чудесни туристически дестинации.

Ливия НИНОВА