Д-р Христо Димитров, БЛС: Въвеждането на електронен регистър на ваксините ще предотврати проблеми от типа на тези, които имахме с инфекциите от морбили

Велико Търново. Въвеждането на единен електронен регистър на ваксините в България ще предотврати проблеми от типа на тези, които имахме с инфекцията от морбили. Той ще улесни работата не само на личните лекари, но и на държавната администрация в здравеопазването. Това обобщи в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Христо Димитров, председател на Районната колегия на Български лекарски съюз в старата столица. Той уточни и, че има уверение от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че такъв ще бъде създаден до края на годината. „Ние искаме чисто технологично и организационно нещата да се случват много по-лесно и за пациентите, и за лекарите. Електронният регистър на ваксините  би разрешил много от проблемите, които възникнаха с инфекциите от морбили. Освен това известяването на пациентите за това с какво и кога трябва да се имунизират не трябва да е отговорност само на лекарите, а и на Министерството и на РЗИ“, обясни д-р Димитров. Той допълни и, че единната система ще улесни и контрола – ще се знае в реално време колко имунизации са направени, колко предстоят, какви са сроковете на годност на препаратите.

Във връзка с готвените промени в имунизационния календар лекарят коментира, че БЛС все още няма единна позиция за становището си. Водят се разговори дали повторните БЦЖ и Манту ваксини трябва да отпаднат за 11-годишните. Отговорът вероятно ще стане ясен в началото на есента.

Луиза ТРАНЧЕВА