Д-р Христо Димитров, Сдружение на общопрактикуващите лекари: Строга диета, достатъчно течности и почивка е стратегията за справяне с вирусните инфекции през лятото

Велико Търново. Строга диета, прием на много течности и почивка е стратегията в летните горещини по отношение на вирусните инфекции. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново доктор Христо Димитров, председател на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари. За да се предпазим от подобни неразположения, съветът на специалиста е да пием достатъчно течности, да спазваме добра хигиена, да мием ръцете си преди консумация на каквото и да било. Ако все пак сме засегнати от тези вируси е добре да се приема пробиотик, да се поемат често, но малки количества течности, които компенсират загубата на електролити,  както и да се започне строга хранителна диета. „През първите два – три дни, докато трае разстройството, не бива да се приема никаква храна през устата. В краен случай, може да си позволим солети или препечена филийка, тоест само въглехидратна храна, много внимателно може да добавим сварени картофи и ориз с малко сол, на един по-късен етап може да включим и пилешко. Плодовете, зеленчуците, готвените храни, киселите и пресни млека и сирена ги оставяме за след седмица“, обясни доктор Димитров. Той допълни, че при съмнение дали можем да се справим сами с популярните препарати, които взимаме от аптеката без рецепта, още в началото е добре да се потърси лекарска помощ.

Сред препоръките на доктор Христо Димитров са и да не се прекалява с алкохола, особено през деня, да се носят удобни, проветриви дрехи и шапки. Добре е да се избягва и престоят на слънце между 11 и 16 часа.

Мария НЕДЕВА