Д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин: Ще направя всичко възможно да свърша това, за което хората са ми гласували доверие

Д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин, в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

Радио „Фокус“: Кои са първите трудности, с които се сблъскахте в общината?

Д-р Цветан Ценков: Тези трудности продължават повече от месец, така че не са първите. Трудности има във всичко, като започнете от тези проекти, които са задвижени в общината, като проблемите са по сроковете и спазването и изпълнението на тези срокове. Проблеми има и във въвеждането на някакъв нормален ред на работа в общината. Например, когато трябва да се подписват някои неща, това не трябва да е хаотично, а да се подреди. Но, дакото не приключим с новата сруктура на общината ще е така и ще има трудности.

Радио „Фокус“: Имате ли подкрепата на общинските съветнци и важна ли е тази подкрепа за решаването на проблемите в общината?

Д-р Цветан Ценков: Естествено, че е важна. Аз не случайно заявих, че не искам да съм политически избран кмет на коалицията СДС (НДСВ, ) и разчитам на подкрепата на ГЕРБ и то не само заради националното споразумение, което има със СДС. Тук трябва да кажа, че разчитам и на БСП, защото те също имат избрани кметове в населените места на  общината. Аз смятам, че трябва да работя с всички съвсем нормално и спокойно.Каквото общинските съветници вменят като дейности на общината, то това ще и правим – такъв е законът. Общинските съветници взимат решение какъв да е бюджетът, каква да е структурата на общината, какво трябва да се върши по капиталово-ремонтните дейности. Въобще цялата дейност на общината минава през Общинския съвет. За това много важна е подкрепата на общинските съветници. В крайна сметка хората са избрали общинските съветници и те трябва да са отговорни към родния си град.

Радио „Фокус“: Започнахте ли подготовката за бюджета?

Д-р Цветан Ценков: В момента трябва да приключим тази календарна година. След като бъде приет националния бюджет през януари започваме работа по общинския бюджет.

Радио „Фокус“: Как ще приключи годината, ще има ли задължения Община Видин?

Д-р Цветан Ценков: Със сигурност, защото има няколко висящи дела, които са по обществените поръчки с европроектите. Предстоят ни разговори с министъра на финансите В.Горанов и неговите заместници. Второ – имаме една последна вноска, която не можем да платим, но ще искаме разсрочване… Когато влязох в общината имаше едни 50 000 лв. в хазната. Сега правим всичко възможно да вдигнем събираемостта през местните данъци и такси, да мотивираме всички, които имат дългове да си ги платят на общината. Надявам се тази последна вноска, която е в размер на 800 000 лв. да се разберем с Министерството на финансите и да я разсрочим. Други задължения също разсрочваме, има неразплатени сметки и за поддържане на чистотата и озеленяването на града, както и в други дейности. Там ще спазим закона – ще искаме разсрочване, защото не смятам, че трябва да се стига до блокиране на сметките. Всичко това е резултат от работата на общинското ръководство, което разговаря с хората, на които общината дължи пари.

Радио „Фокус“: Вие спечелихте с голяма преднина на изборите, смятате ли, че видинските граждани Ви гласуват и сега доверие?

Д-р Цветан Ценков: Е, разбира се, че тяхно право е да искат. Тяхно право е да се надяват. Аз това, което мога да кажа, че няма да ги предам. Ще направя всичко възможно да свърша това, за което хората са ми гласували доверие. Но, по принцип, винаги ще има недоволни. Ще направя всичко възможно за да бъде Видин по чист, да има по-добро озеленяване, да оправим пътната маркировка по улиците, междублоковите пространства… Целта ми е във Видин по-добре да се развива спортът, по-добре да се стопанисват спортните имоти в града. Ще търсим нови инвеститори. Хората искат да има къде да работят. Тепърва ще търсим през следващата 2020 година да дойдат инвеститори. Аз лично няма да предам нито един от хората, които са гласували за мен и ще се опитам да оправдая доверието им!

Анна ЛОЗАНОВА