Д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин:  С  бюджет 2020  ще се затворят течовете и ще се увеличи събираемостта  на средствата в общинската хазна

С  бюджет 2020  ще се затворят течовете и ще се увеличи събираемостта  на средствата в общинската хазна, каза д-р Цветан Ценков пред медиите след заседанието на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Бюджетът на Община Видин бе приет от общинските съветници днес с 21 гласа „за“ и 2 „против“. Според д-р Ценков приетият днес общински бюджет няма значими разлики с бюджетите от последните години. „Амбицията ни е да се увеличи събираемостта от местни данъци и такси. През 2019 г. са събрани  57% от планираните приходи от данъци.  Ще спрем и течовете по отношение на средствата, давани за озеленяване и чистота. Там в предходни периоди са залагани много средства, които са изтичали и за това сме алармирали съответните органи и чакаме проверките“, каза кметът на Видин. Д-р Ценков заяви, че няма да прекъсне  сега действащият договор с фирмата по озеленяване, който  е подписан в началото на месец септември, миналата година , защото няма правно основание за това. „ Ще ограничим техните дейности. Общинското звено  по чистота и озеленяване ще извършва голяма част от останалата работа, ще имаме възможност да се закупи техника. Искаме Видин да се превърне в един по-чист, по-зелен и по-модерен град“ , обясни д-р Ценков.т.

Бюджетът на Община Видин за 2020 е 42 584 412 лева, като в него не са включени средствата, които по проекти от Европейския съюз ще бъдат получени тази година – над 35 милиона лв.,  за които Общината е кандидатствала до 31 декември 2019 г.

Анна ЛОЗАНОВА