Д-р Цветосавка Тихова: 2 615 деца е обхванала Програмата по силанизация в област Велико Търново за девет години

До края на ноември продължава кампанията за безплатна силанизация на постоянните кътници на децата от 5 до 9 ненавършени години. Инициативата стартира през октомври като част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца на Българския зъболекарски съюз. Повече разказва в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново стоматологът и координатор на програмата в област Велико Търново д-р Цветосавка Тихова.

Фокус: Д-р Тихова, за девета поредна година се провежда Националната програма по профилактика на оралните заболявания при деца. Разкажете повече за нея.

Д-р Цветосавка Тихова: Програмата стартира на 4 октомври и ще продължи до края на месец ноември. Възрастовата група, която обхваща е от 5 до 9 ненавършени години. Силантите се поставят на първите постоянни кътни зъби, които израстват между 5-та и 6-та година на детето. Целта е да се предпазят от кариес докато емайла узрее. През 2018 година са обхванати 291 деца и са силанизирани 1140 зъбчета. Общо за всички години, от началото на програмата до 2018 г., децата, който са се възползвали от услугата, са 2615, а силанизираните зъбки са 2722.

Фокус: С течение на годините, през които се провежда кампанията, забелязвате ли увеличение на децата, които се включват от област Велико Търново?

Д-р Цветосавка Тихова: Не, движат се в една и съща граница – между 300 и 320 деца.

Фокус: Има ли ограничение в бройката на децата?

Д-р Цветосавка Тихова: Не. В договорът, който подписваме е отпусната една определена бройка, но ако са повече децата, се отпускат допълнително бройки, така че няма никакво ограничение. Всеки родител, който желае да  бъдат поставени силанти на детето му, ще бъде обслужен.

Фокус: Може ли да припомним как протича самата процедура?

Д-р Цветосавка Тихова: Манипулацията е съвсем безболезнена. Работи се без машина. Вдлъбнатините на дъвкателната повърхност на зъбите се запечатват с фотополимерен материал, богат на флуор, който спомага узряването на емайла. Прави се с цел да не се задържат хранителни остатъци в тези фисурки, които се разлагат и образуват кариеса. Единственото нещо, което трябва да направи родителят е да попълни декларация, че е запознат с програмата. Не се изискват здравни книжки и не се отнемат дейности, които се полагат на децата по Здравна каса.

Фокус: Кои зъболекари работят по програмата в областта тази година?

Д-р Цветосавка Тихова: Зъболекарите са същите като миналата година, с две допълнения. Във Велико Търново това са д-р Цветосавка Тихова, д-р Анелия Сиракова, д-р Андрей Попов, д-р Цветанка Бакалова, д-р Маргаритка Димова, д-р Мануела Радулова, д-р Румяна Войчева, д-р Татяна Чолакова и д-р Венцислав Илински. В Стражица по програмата работи д-р Руси Захариев, а в Елена – д-р Румяна Войнова.

Фокус: Какъв е резултатът от процедурата?

Д-р Цветосавка Тихова: Хубаво е след 6 месеца родителят да доведе детето на контролен преглед. Възможно е някъде да се е отмил част от силанта или да се е отронил. Това е възможно, тъй като все пак се работи без машина. Той се допълва безплатно и без отнемане на дейности от Здравната каса. Материалът си е свършил работата за тези 6 месеца, дори да е паднал на определена част.

Фокус: Как популяризирате програмата и правите ли разяснителна кампания?

Д-р Цветосавка Тихова: Да, правим най-вече в детските градини. Колегите, които работят в училища правят срещи с директори и медицински лица и популяризират. По време на родителските срещи раздаваме нагледни материали. Информираме и всички пациенти, които идват при нас на лечение.

Рени АТАНАСОВА