Д-р Юлияна Лазарова: Около 70 души са се възползвали от безплатния скрининг за туберкулоза в Смолян, прегледите продължават

снимка: pixabay.com

Около 70 души са се възползвали досега от безплатния скрининг за туберкулоза, който за пореден път си провежда в болницата в Смолян, а прегледите продължават и утре. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатирчния кабинет в здравното заведение. Тя уточни, че засега няма новооткрити болни, има само един човек с т. нар. латентна туберкулозна инфекция и той е под наблюдение, защото е с по-голям риск от разболяване. „Досега са направени 40 мантута, 21 рентгенови снимки и 7 храчки за изследване на туберкулозни бактерии. Утре приключва кампанията и резултатите от направените изследвания ще бъдат ясни в края на седмицата“, посочи д-р Лазарова. Тя отбеляза, че от началото на годината разболелите се в областта от туберкулоза са 18 души , което е нормално няма нищо тревожно, тъй като заболяването го има и не е напълно изчезнало. Област Смолян е с под средната заболеваемост за страната. На месец се открива средно по един случай на новозаболял, а през август по изключение е имало трима, припомни д-р Лазарова.

Тя обясни, че най-уязвимите групи хора, които са податливи на заболяването са лицата с намален имунитет и контактните на болен от туберкулоза. „Намелият имунитет може да се дължи на нездравословно или недостатъчно хранене, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества. Тези лица са застрашени и за тях се организират кампаниите за безплатни изследвания. Заболяването и заразно, причинява се от туберкулозни бактерии, които са запазват в изсъхнали храчки до три години. Най-честият път на заразяване е въздушно-капковия, при кашляне и кихане се отделят бактериите, които може да заразят хората“, отбеляза д-р Лазарова.

Тя подчерта, че лечението на болестта е продължително и със специални лекарства, които се дават безплатно. „Пациентите се регистрират и наблюдават по време на лечението и две години след като то завърши и ако всичко протича нормално, вече се броят за оздравели. Ранното диагностициране е важно както за самия болен, за да се започне навреме лечението, така и за да се прекъсне веригата за заразяване. Колкото по-рано той започне да се лекува и попадне в лечебно заведение, толкова по-бързо се намалява и риска от разпространението на заразата“, каза още д-р Лазарова.

Нели ГЕРГЬОВСКА