Избори 2017: Д-р Юрий Хранов, коалиция “АБВ- Движение 21”: Приоритет №1 е да накараме всяко българското семейство да има поне по 2 деца

Д-р Юрий Хранов, водач на листата на коалиция “АБВ- Движение 21” за 10 МИР Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус“ Кюстендил

 

Фокус: Д-р Хранов, какво Ви накара да се включите в предизборната кампания?

Д-р Юрий Хранов: Аз съм се включил в тази кампания и в тази битка, защото видях че, ножът е стигнал не до кокала, ами и от другата страна на кокала. В момента сме в страхотен демографски срив, изключително високо ниво на престъпност, изключително бягство на държавата от отговорност, дори за най-дребното осигуряване на сигурност на хората, осигуряване на образование и на здравеопазване. Това ме накара да се хвърля в тази борба, която се надявам, ако се реализират идеите ми, ще е полезна не само за региона, но и за страната. Мисля мащабно и имам много радикални идеи. Смятам, че е време с това поколение, което следва, да спасим България, защото тук идват нашественици от други племена.

Фокус: Д-р Хранов, мотото в предизборната платформа на Коалицията в частта „Здравеопазване“ е „Да върнем българското здравеопазване в 21 век“. Всъщност къде се намира то в момента?

Д-р Юрий Хранов: Въпросът е много интересен, а моят отговор е много прост. Всичките тези, които досега бяха напудрени министри на ГЕРБ, говореха за една реформа, а реформата не я виждахме, защото не искаха да я кажат на хората – да се отдели при така създалата се обстановка държавата с нейните пари в здравната каса от частните болници. В държавата като здравни осигуровки влизат пари всяка година и пари от порядъка на 3 500 000 000 лв., които след това се разпределят не така, както трябва да бъде.

Фокус: Тоест Вие говорите за един нов модел на здравната система?

Д-р Юрий Хранов: Нов модел абсолютно и той ще бъде под мотото „Да върнем здравето на хората в 21 век, да върнем държавата при хората“, и аз имам една идея, която най-вероятно ще реализирам – създаването на единна медицинска доктрина. В нея ще бъде отразено всяко едно заболяване; търговците искат да бъде остойностено и то ще бъде, и човекът, който се лекува ще знае, че спрямо тази медицинска доктрина ще бъде обслужен по всички права. Няма да има пробиви и оплаквания, ще бъдем защитени, а пациентът ще има достатъчно права, които ще споделяме. Няма да бъдем „на нож“ или пък да си извиваме ръцете, за да му вземем парите, а той да ни критикува, че не сме му помогнали в рамките на нашите възможности. Ние сме задължени пред това общество да дадем всичко от себе си. Новите и младите колеги не знам дали го правят, но аз съм си дал живота за моите пациенти.

Фокус: Къде е мястото на клиничните пътеки в тази доктрина и всъщност имат ли място?

Д-р Юрий Хранов: В тази доктрина всичко това отпада. Всичките тези пудрения, клинични пътеки, електронни подписи и т.н. – всичко това е за да се скрие истината с кражбата на пари от здравната каса. Този монопол трябва да бъде разбит и хората да знаят, че парите им отиват за здраве, а не за луксозни болници, които да източват пари от здравната каса.

Фокус: Имате интересни намерения във връзка с медикаментите, които са за населението. Там се говори за едни ставки от 0% ДДС за лекарствата, плащани от публичните фондове. Обяснете горе-долу за какво става въпрос.

Д-р Юрий Хранов: Да, това беше играно – това с безплатните лекарства за 6-7-годишните деца, както и с безплатните лекарства за една социална група пенсионери, инвалиди и т.н. Това не е нещо ново за лекарствата, въпросът е, че сега има други хора, които са далече от медицината, а са много близо до търговията. Там където има търговия със здраве е редно да бъдат пресечени всякакви такива апетити, колкото се може по-бързо.

Фокус: Започнахме нашия разговор с демографската криза. Какво предлагате Вие?

Д-р Юрий Хранов: Моите мерки са малко по-различни, ще споделя една част от тях. Искам да накараме всяко едно българско семейство финансово да ги принудим да имат поне по 2 деца и да ги обезпечим финансово. Това е приоритет №1, ако го направим, ще спаси нацията.

Фокус: Д-р Хранов, какво е Вашето очакване от изборите на 26 март?

Д-р Юрий Хранов: Всеки отива на избори с надежда. Тук аз ще използвам една китайска поговорка, според която дори и в най-дългия поход има първа стъпка.

Венцеслав ИЛЧЕВ