Д-р Янка Драганова, РЗИ-Варна: Има епидемично нарастване на заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции

Д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ), в интервю за Радио „Фокус” – Варна 

Фокус: Д-р Драганова, какво показват данните от последната седмица по отношение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания във Варна?

Д-р Янка Драганова: През последната седмица във Варна има епидемично нарастване на заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции. Регистрирани са 538 заболели, като заболеваемостта е 160.75 на 10 000 души. За страната заболеваемостта е 176.35 на 10 000 души. При нас вече интензитетът на разпространение на грип и остри респираторни заболявания е висок. Най-висока е заболеваемостта във възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 14 години. В тези две възрастови групи минаваме средната заболеваемост за страната. Имаме резултати от изпратените през последната седмица проби до Националната лаборатория. За Варна има изолиран втори случай на грипен вирус А H1N1 или т.нар. пандемичен щам на свински грип. Носител на вируса е дете, което е било хоспитализирано в Инфекциозна клиника на болница „Света Марина“ във Варна. От последните проби, изпратени в Националната лаборатория, има изолиран и грипен вирус тип В, щам „Ямагата“ от две лица, които не са били хоспитализирани. Във Варна все още няма доказана циркулация на грип от щама „Хонконг“ А(H3N2). Ще следим как нараства заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции през следващите дни във Варна и евентуално в края на седмицата е възможно да бъде свикано заседание на комисията за борба с грипа, на което ще бъдат изнесени данни от всички институции. При необходимост ще бъдат набелязани превантивни мерки за ограничаване на разпространението.

Фокус: Какви са те?

Д-р Янка Драганова: Представителите на различните институции ще представят данни и при необходимост ще се вземе единно решение на база на информацията. Обикновено това е ограничаване на свижданията, спиране на детските и женски консултации, масови мероприятия, забрана за образуване на сборни групи в детски заведения  и прием на болни деца в училища и детски градини. Също така добра лична хигиена, дезинфекция на ръцете и консумация на повече плодове и зеленчуци.

Фокус: Какви са най-честите усложнения?

Д-р Янка Драганова: Лечебните заведения във Варна съобщават основно за бронхити и пневмонии, това са усложнения в резултат на вирусната инфекция.

Фокус: Как започва грипът, кога да търсим лекарска помощ?

Д-р Янка Драганова: Грипът започва с много висока температура, главоболие, силна отпадналост, болки по цялото тяло. При малките деца със затруднено дишане, неспокойство, отказ от храна. При всички тези симптоми обезателно трябва да се търси медицинска помощ. След това има кашлица и други прояви на горните дихателни пътища. Заболяването не трябва да се подценява. Затова са необходими навременни и адекватни мерки от страна на родителите – посещение при личен лекар, а в почивни дни – спешни кабинети.

Фокус: Вие винаги сте казвали, че имунизацията срещу грип е най-ефикасното средство за защита, но много малко хора се имунизират. Как да се предпазим?

Д-р Янка Драганова: В търговската мрежа има различни препарати за засилване на имунитета. Важно е също така храненето да е балансирано, което за съжаление не всички семейства могат да си позволят – много плодове, зеленчуци, витамини.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА