Д-р Янка Драганова, РЗИ -Варна: 386 деца от региона не са обхванати с имунизации и реимунизации срещу морбили поради отказ на родителите

Д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ), в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Драганова какви мерки се предприемат във връзка с недопускане разпространение на заболяването морбили във Варна и региона? Каква част от децата не са имунизирани?

Д-р Янка Драганова: Във връзка с разпореждане на здравното министерство за недопускане разпространение на морбили на територията на България бяха разпоредени определени мерки, които незабавно бяха сведени до знанието на общопрактикуващите лекари за изпълнение. Те касаеха основно издирване и анализиране на имунизационното състояние на всички деца, които са навършили 13-месечна възраст и 12 години с липсващи имунизации против морбили. Тоест да бъде направен анализ от всеки лекар, който да бъде предаден като цифри и имена, за да може тези данни да бъдат обобщени. На база на това, което общопрактикуващите лекари ни дадоха като информация, ние обединихме по причини и разпределихме необхванатите деца. Има една сериозна цифра от 386 деца, които не са обхванати с имунизации и реимунизации срещу морбили поради отказ на родителите. Това е най-притесняващата цифра, защото с тези родители, които отказват имунизации по различни причини, много трудно се работи. Към момента активно са включени всички здравни медиатори, които са на подчинение на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна за оказване на съдействие и помощ при издирване, особено на ромско население, както и за деца, които поради някаква друга причина – отдалеченост, бедност, неинформираност, не са се явили за имунизация. Разчитаме на тяхното съдействие, за да може да обхванем поне този контингент. А всички други, чийто родители отказват имунизация на територията на града, извън ромските махали,  наново ще се търсят контакти с тях, за да може тези деца да бъдат насочени за обхващане в нашия имунизационен кабинет.

Фокус: Предстои хиляди румънски туристи да посетят Варна и курортите за Великденските празници, това притеснява ли Ви?

Д-р Янка Драганова: Регистрираните болни от морбили в съседна Румъния са над 4 000. Сред туристите може да има деца или възрастни в инкубационен период и да проявят симптоми на заболяването тук. Затова във Варна и областта е създадена организация за имунизация и реимунизация на децата срещу морбили и тя се извършва ежедневно. Кабинетът в здравната инспекция ще работи и в събота, за да се обхванат възможно повече деца. Освен децата, които не обхванати с имунизации и реимунизации срещу морбили поради отказ на родителите, има и такива, които са били временно отложени поради някакви временни противопоказания – контактни на варицела, скарлатина, заболели от респираторна инфекция. Издадено е предписание до всички общопрактикуващи лекари да бъдат обхванати всички деца от пациентските им листи, които са достигнали необходимата възраст за имунизация или реимунизация. При отпадане на временните противопоказания децата също да бъдат имунизирани, като максималният срок е до 28 април. За цяла Варненска област децата не са никак малко. Най-големият проблем за нас е свързан с децата, чийто родители отказват имунизация. От общо 386 деца, необхванати поради отказ на родители, 205 са навършили 13-месечна възраст, а 181 са над 12-годишна възраст. Морбили е много сериозно заболяване, предаването става лесно, а усложненията са много тежки. Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е имунизацията. В областта има и деца, които са се върнали от чужбина и нямат данни за имунизация и реимунизация, като те също се обхващат. Опитваме се да разширим контингента на хората, които могат да съдействат да бъдат обхванати повече деца. Организирахме среща с представители на здравната каса, Дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна, Сдружение на общопрактикуващите лекари, за да се акцентира върху този проблем, който е много сериозен. В Пловдив заболелите от морбили са вече над 30.

Фокус: Има ли готовност здравната система във Варна да реагира адекватно при  регистриране на заболели от морбили?

Д-р Янка Драганова: Да, имаме готовност. Инфекциозната клиника към университетска болница „Света Марина“ във Варна е отигравала подобна ситуация, говоря за епидемията през 2009 -2010 година, когато във Варненска област бяха заболели над 800 деца. Знаем точно пътя и стъпките, по които ще се тръгне при определен брой заболели, при увеличаване броя на заболелите. Определени са етажите и боксовете, в които ще се разполагат по-малките деца, пътят, по който ще преминат, за да не се смесват с други пациенти.

Марияна ВАЛЕНИТНОВА