Евангелос Карафотакис, икономист: Гръцките граждани изразяват противоречиви искания сега и преди, когато гласуваха „за“ Мицотакис

В Гърция започва седмица на протести и стачки, служители по пристанище ще участват в масови прояви, като кораби и фериботи остават на котва. Наземният транспорт, училищата няма да работят, градските автобуси също няма да се движат. В Атина спират единия лъч на метрото, а другите ще работят с почасово прекъсване, няма да се движи и градската железница. Стачката е в знак на несъгласие със законодателния пакет за икономическо развитие, подготвен от правителството на министър-председателя Кириакос Мицотакис, който предвижда определени промени в областта на трудовото законодателство. Разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с икономиста и финансов анализатор Евангелос Карафотакис

Водещ: Г-н Карафотакис, защо законодателният пакет на новоизбрания премиер предизвиква недоволство сред гръцките граждани?
Евангелос Карафотакис: Понеже е законопроект още и не знаем какво ще стане накрая, искат да премахнат гарантирана минимална заплата и заедно с това според законопроекта трябва да се премахнат гарантираните трудови договори. Засегнат е и начинът, по който ще се гласува за стачки. Тези три проблема според Националната Конфедерация на работниците в Гърция и националните синдикалисти и партии означават голяма опасност за заплати и за осигуровки и затова стачкуват.
Водещ: Какво означава да бъде премахната гарантираната минимална заплата?
Евангелос Карафотакис: Когато се премахне гарантираната минимална заплата, тогава всеки работодател може да дава такава заплата, каквото иска, няма да има плафон на минимални заплати.
Водещ: Към какво са насочени тези предложения на Мицотакис, каква е тяхната цел?
Евангелос Карафотакис: Ще ви кажа няколко думи за историята на този законопроект. Тези, да кажем, принципи са били реализирани през 2014 г. като резултат на втория меморандум. След това през 2018 г. правителството на СИРИЗА са върнали назад тези принципи пак като законопроекти, като закон в Гърция. Обаче тогава партията на „Нова демокрация“ беше против тях, сега е ясно, че се върнаха назад на тези принципи, които бяха през 2014 г.
Водещ: А защо се налага да се правят тези промени, липсва ли нещо на сега действащия план за икономическо управление, какво цели Мицотакис, казвате това е голяма опасност, нека кажем защо?
Евангелос Карафотакис: Опасност не за икономиката на Гърция, а опасност за формиране на печалба, защото сегашното правителство иска по всякакъв начин да мотивира работодателите да имат повече печалба и по този начин да стане по-бързо развитието на гръцката икономика. И по-либерален смисъл имам предвид на икономиката, това нещо, разбира се, мотивира работодателите, мотивира развитието на икономиката.
Водещ: Да, обаче виждаме, че гръцките граждани не са съгласни масово?
Евангелос Карафотакис: Дали са съгласни, или не, не знам, но всички граждани са гласували за правителството на „Нова демокрация“ преди няколко месеца, имам предвид преди 3 или 4 месеца. Всичко това беше очаквано, защото „Нова демокрация“ не са крили какво ще правят. И затова аз имам едно питане – щом знаеха, за какво са гласували, щом са гласували значи са съгласни с политиката, която „Нова демокрация“ е демонстрирала преди доста време.
Водещ: Така е, новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис обяви планове за данъчни облекчения и реформи още по време на предизборната си кампания, той иска да стабилизира икономиката, да привлече чуждестранни инвестиции.
Евангелос Карафотакис: Точно така.
Водещ: А как ви се струват неговите предложения, част от които са т.нар. данъчни съкращения, увеличаването на инвестициите?
Евангелос Карафотакис: Не са лоши, защото може да се привлекат по принцип чужди инвеститори, но все пак не само тези мерки са нужни. Примерно Гърция е изостанала сега, със сегашните промени на електронната администрация поне 5-6 години назад от България, т.е. има доста неща, които трябва да се оправят и да се сменят, за да може да има чужди инвеститори. И не забравяйте, че Кириакос Мицотакис е намалил данък-печалба от 29% на 24% и е дал една до две години срок, за да го намали до 20%, пак се вадят 20%, докато в момента в България данък печалба в 10%, защо един инвеститор да не си инвестира в България?
Водещ: Възможна ли е тази икономическа промяна за Гърция, която обещава новият премиер Мицотакис, като имаме предвид и лошите кредити за 80 милиарда евро, които са наследство от кризата?
Евангелос Карафотакис: Не само това, това е най-малко, най-много излишъкът на БВП, който както знаете сега е 20,5% всяка година, което е невъзможно да се стигне след една година, примерно. Трудничко може да се постигнат тези промени, но ще видим, може и да спечели, вероятността е много малка.
Водещ: Казвате, че гражданите си противоречат, те са знаели за какво и за кого гласуват, избрали са го, но сега стачкуват, очаквате ли ескалация на напрежението и задълбочаване на проблемите в страната?
Евангелос Карафотакис: Да, това е една практика, която виждаме в Гърция от години наред – гласуват за едно правителство, а след това никой не е разбрал за какво точно е гласувал и всъщност има противоречия с политиката, която беше декларирана от правителството преди да станат изборите. Това не звучи сериозно, защото всеки очаква да минат 5-6 месеца от времето на това правителство, за да се види какво ще стане в икономиката. 3 месеца е изключително кратко време, малко трудно е за този период едно ново правителство да покаже бъдещето.
Водещ: Да разбираме ли, че вие подкрепяте този законодателен пакет на новия премиер?
Евангелос Карафотакис: Не, аз не подкрепям нищо, защото живея в България, Слава Богу. Обикновено тези изменения на закона, дават възможност за социално недоволство и когато има социално недоволство за едно ново правителство това не е хубаво, не води до никъде.
Водещ: За самото правителство, може би?
Евангелос Карафотакис: Не знам, но това не е хубаво.
Водещ: Българският премиер Бойко Борисов преди дни се срещна с министъра на миграционната политика на Гърция Георгиос Кумуцакос. Борисов заяви на срещата, че Гърция е една от най-засегнатите държави от световната криза, което се отразява и на България. Каква е вашата оценка за работата на двете държави, за противодействието на трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафикът на хора? Наблюдения имате ли по тези въпроси?
Евангелос Карафотакис: Наблюдения имам, но за жалост премиерът Борисов правилно говори. Нищо не можем да направим двете държави, защото чакат около 2 милиона и половина, според премиера Ердоган, от Турция. И много лесно, ако Турция има проблем, например със САЩ или с някой друг, или с европейската общност, както премиерът Ердоган е заявил много пъти, тогава е много лесно тях да ги оставят да тръгнат за Гърция и за България, по-скоро за Гърция и това е един огромен натиск върху икономиката и не само на Гърция. Аз очаквам да ги остави, ако дават тези самолети, които искат от САЩ и не поставиха например да има свободна зона в Сирия и той се натиска, логично е.
Водещ: Г-н Карафотакис, в Ню Йорк днес ще се проведе среща между премиера Кириакос Мицотакис и неговия македонски колега – Зоран Заев – очаквате ли новина от тази среща?
Евангелос Карафотакис: Не, всичко е подписано, всичко ще стане според това, което са подписали и не очаквам нещо сериозно. Всичко е уредено, за да може Северна Македония да влезе в НАТО и в европейска общност по-нататък, и не очаквам нищо сериозно да стане по време на тази среща.

Йоланда ПЕЛОВА