Евангелос Карафотакис, икономист: Срещата по оста Гърция-Турция не беше неочаквана, но ще бъде рестарт на двустранните отношения

 

Евангелос Карафотакис, икономист и финансов анализатор в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод срещата между Гърция и Турция в Анкара. Ще продължи ли искрения диалог между двете страни?

Водещ: Преди да установим дали ще продължи искреният диалог между двете държави, да припомним на нашите слушатели, че диалогът започна през 2017 година след дългогодишно прекъсване, но не е ли малко изненадваща тази сегашна среща след месеци напрегнати взаимоотношения или е именно заради това?

Евангелос Карафотакис: Не можем да кажем, че беше неочаквана, защото тази среща беше планирана още от последния път, когато президентът Ердоган беше в Атина. Но можем да говорим за положителна среща, защото забелязваме едно рестартиране в разговори между Атина и Анкара. И това е добро и за двете страни. Това е първият положителен знак в последните 3 години. Затова се надяваме, че този положителен знак ще го реализират и на практика.

Водещ: Да се насочим към причините за влошаване на отношенията през последните години между двете държави. Една от тях е убежището, което Гърция даде на 8-те военнослужещи, които избягаха след неуспешния опит за преврат през 2016 година в Турция. Вчера предложената сума от 700 хил. евро за предаването на всеки един от тях беше обявена за провокация от страна на гръцки представители. Така ли е според вас? Провокация ли е исканата сума?

Евангелос Карафотакис: Не, не беше провокация. Това просто беше един натиск към гръцкото правителство за проблеми, които са много по-реални, като проблеми с избори на мюфтия в гръцката страна на Тракия, напрежението в Егейско море по отношение на енергийни проекти. Тоест, беше още един натиск против Гърция и не беше провокация.

Водещ: А според вас юридически или стратегически е въпросът с освобождаването на турските офицери?

Евангелос Карафотакис: Този въпрос премиерите на тази среща мисля, че са го решили по едни или друг начин. Защо? Защото премиерът Ципрас е казал, че от гръцка страна няма да има такива случаи в бъдеще. И мисля че са го решили по един или друг начин за следващи подобни проблеми.

Водещ: Държавите от региона на Средиземно море са богати на енергоносители, като и сега се откриват нови находища. За добива е важен въпросът за териториалните води, което се оказва едно слабо звено в цялата дипломация. От турска страна обявиха, че искат Средиземно море да бъде разделено поравно. Това ще засегне ли интересите на други държави, специално Гърция, и въобще осъществимо ли е това?

Евангелос Карафотакис: Мисля че не е проблем на Гърция. Фирми, които се занимават с енергийни проекти в Средиземно море, и особено около Кипър, са американски. Проблем може да възникне между американците и турците. Проблем по отношение на енергийни проекти в Средиземно море не е проблем, който може да бъде решаван между Турция и Гърция. Играят много големи играчи, като САЩ, както и Италия и Европа. И мисля че не е проблем, който може да бъде  решаван само от турците и гърците.

Водещ: А решим ли е проблемът с нарушаването на въздушното пространство? Защото от турската страна казаха, че се предържат към международното право, а знаем колко пъти турски самолети нарушаваха въздушното пространство над Егейско море.

Евангелос Карафотакис: Това е една част от играта между Гърция и Турция. И тази игра продължава много години – повече от 35 години. Тази игра на напрежение не знам по какъв начин помага на турската политика, но се играе още преди премиера Ердоган. Положително е, че са открили или ще открият диалог между гръцкия и турския министър на отбраната и мисля, че може да очакваме едно слънчево бъдеще по този въпрос.

Водещ: Един от проблемите, който дълго влошаваше отношенията и влошава отношенията между двете държави, е кипърският въпрос. Алексис Ципрас каза, че трябва да се търси справедливо и приложимо решение, основано на договорите на ООН. Какъв е правилният ход в тази посока? Има ли решение?

Евангелос Карафотакис: Мисля че няма. С тази позиция премиерът Ципрас просто искаше да покаже на президента Ердоган, че Гърция стои зад решението на ООН за Кипър, и трябва вече двете общини, гръцка и турска да намерят сами решение на този проблем, което за мен е малко абсурдно. Става дума, че за да се решава проблема на Кипър, трябва първо да се реши проблема за енергийните проекти, по които Турция не може да остане извън играта.

Водещ: Проблемът с Кипър може ли да се окаже препъни камък на взаимоотношенията или най-малкото на срещата между двамата лидери?

Евангелос Карафотакис: Не, мисля че това не беше най-важният момент на срещата, а само един от проблемите.

Водещ: Алексис Ципрас се очаква да се срещне и с вселенския патриарх Вартоломей. Ще бъдат повдигнати и църковни въпроси, като подобряване условията на мюсюлманската общност в Западна Тракия, която е област в Гърция. Какво очаквате в тази насока?

Евангелос Карафотакис: Гръцкото правителство миналата година не мога да използвам думата „решава“, но помогна по един положителен начин мюфтиите да се избират свободно. Това беше един проблем между Анкара и Атина от доста години. Вече с тази стъпка и още повече, със стъпките, които е направил Вартоломей по проблема с църквата на Украйна, мисля че президентът Ердоган  иска да запази добрите отношения, ако искате с американци от една страна, и с тази положителна стъпка в гръцка Западна Тракия, той ще направи още една стъпка в положително решение на този проблем, който наистина е важен.

Водещ: А според вас, коя от двете страни има повече козове на тази среща?

Евангелос Карафотакис: Разбира се, винаги Турция, без съмнение.

Водещ: Тогава вашите прогнози – ще продължи ли искреният диалог между Турция и Гърция след срещата?

Евангелос Карафотакис: Надявам се.

Водещ: Съюзници, партньори по неволя – какви да очакваме да бъдат или да продължат да бъдат Анкара и Атина?

Евангелос Карафотакис: С тази игра между Гърция и Турция вече сме свикнали. Ако сменят тази игра и си станем толкова близки приятели с Турция, аз ще започна да се страхувам.

Водещ: Председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ Мицотакис заяви, че гърците са притеснени от тази среща, именно за да не станат приятели, както вие се притеснявате, или има друго предвид?

Евангелос Карафотакис: Не, просто г-н Мицотакис е изгубил възможност да се покаже в Европа и в целия свят, че може да решава проблемите на гърците. Ние сме в един предизборен период. В Гърция по времето на предизборната кампания винаги имаме такива изявления, на които невинаги трябва да вярваме. Невинаги.

Водещ: От „Нова демокрация“ обаче очакват и предсрочни парламентарни избори. Те всъщност ги препоръчват.

Евангелос Карафотакис: Това е така, това е истина. Защото с това мнозинство, което има правителството в момента не е със стабилна позиция в парламента. И разбира се, може да има избори към края на май да речем заедно с общински и с избори за Европарламент.

Водещ: А Гърция и България очертават ли се като съперници за отклонението на тръбопровода „Турски поток“?

Евангелос Карафотакис: Не, мисля че нямат никакви проблеми България и Гърция, защото никой не взима на сериозено, имам предвид играчите в тази игра, имам предвид Америка, Русия, Европейската общност или Турция, никой не взима предвид интересите на малки страни, като нашите.

Водещ: Според вас, тази среща важна ли е и за страните на Балканите?

Евангелос Карафотакис:  Мисля че всяка стъпка към приятелство с Турция от всички балкански страни има много положителен ефект за самите балкански страни.

Елеонора ЧОЛАКОВА