Евгения Алексиева, ГЕРБ: Не трябва да политизираме въпроса с машинното гласуване, а да подходим експертно

Парламентарната комисия по правни въпроси ще обсъжда на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се предлага отпадането на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори. ПГ на ГЕРБ предложи машинното гласуване да не се провежда на местните и парламентарните избори против нас, а БСП са твърдо против. Защо управляващите дадоха заден ход за машинното гласуване? Кои са аргументите на ГЕРБ за тези предложения за законодателни промени в Изборния кодекс?, Защо подобен тип гласуване тревожи управниците ни? Разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с Евгения Алексиева, народен представител от ГЕРБ

Водещ:  И ако основен приоритет за ЦИК преди няколко месеца беше въвеждането на машинното гласуване за европейските избори, то сега давате заден ход на това действие. Защо, госпожо Алексиева?

Евгения Алексиева: Аз не мога да кажа, че това е заден ход, нашата законодателна инициатива е провокирана и от анализа на ЦИК и проблемите които са свързани с машинното гласуване. Тези анализи бяха направени от много анализатори, експерти в областта. И това не е заден ход, това са мерки, които трябва да гарантират по принцип успешни, честни, законово прозрачно гласуване и успешна и по-лека работа на секционните избирателни комисии, както и предаване на протоколите в ОИК по принцип не само успешното машинното гласуване. Така че за нас увеличаването на броя на машините може да доведе до повече грешки и несъответствия в протоколите на секционните комисии, което не се отрази в европейските избори, но по принцип може да се отрази, да повлияе на резултатите в местните избори. Знаете, че това са най-тежките и най-трудни избори. Има четири вида – има избори за кмет на община, за местни общински съветници, за кметове на райони в София, на който град аз съм представлява, както и за кмет на кметство. Тук в София листите на общинските съветници са с 61 човека, стои въпросът за правилното отчитане на преференциите, което е много важно както за избирателите, така и за всеки един от кандидатите в тези листи. И ние смятаме, че с увеличаването на 6000 броя машини това нещо ще бъде много трудно и много усложнено. А и плюс това машинното гласуване се оказа много скъпо и за мен дори неоправдано. Така че това са едни от нашите аргументи. Мога да кажа само и да цитирам някакви данни, че в 3000 секционни комисии, в които беше въведено машинното гласуване, само 27,7% от гласувалите са направили този вот с машини, а останалите 72-73% са гласували с хартия.

Водещ: Може би хората още не са свикнали просто да използват машините.

Евгения Алексиева: Хората не са свикнали, в 146 не е гласувано изобщо с машини. В 295 са гласували само под 10 човека. И за да може това машинно гласуване да се седи като обсъждане на дневен ред пред обществото, трябва да има задължително много дълбок и задълбочен анализ, тестване. Дори е обучение не само на районните избирателни комисии, на СИК, трябва да има обучение дори на гласоподавателите как да бъде използвана тази машина. Но това не трябва да бъде в изборна година и преди предстоящите местни избори, които се казва, че ще бъдат много тежки, много трудни и вълнуват абсолютно всички нас.

Водещ: С какви очаквания обаче в началото на годината, на 14 февруари, приехте измененията в Изборния кодекс, с които тогава решихте хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно?

Евгения Алексиева: Ние не сме заменили хартиеното гласуване с машинно, а дадохме възможност в 3000 секции да има възможността всеки един избирател да избере дали да гласува с машинно гласуване, или с хартия. Тогава нашето очакване беше такова, че ние смятахме, че по този начин ще се улесни и изборният процес, и ще може да имаме възможност да се използват машини, каквато беше нагласата на обществото. Но това нещо показа, че не е така. И машините, вместо да улеснят тази работа, те я затрудняват, самото сумиране на данните от машинните протоколи от тези, които са данните на хартиената бюлетина и предизвикват много голямо забавяне в секционните избирателни комисии. И мога да ви кажа, че аз съм разговаряла с много хора, които участват в секционните избирателни комисии не само от партия ГЕРБ и от другите партии. Хората не искат и се отказват да участват при положение, че ще има увеличаване на машините. Ние затрудняваме тяхната работа. Ние трябва да гарантираме правата на българските избиратели, но ние трябва да гарантираме и правата на тези хора, които участват и изнасят този изборен процес на гърба си.

Водещ: Тук обаче има едно разделяне. Защо целите да се отмени машинното гласуване за местните и парламентарните, а за президент и за европейски избори да остане?

Евгения Алексиева: Ами, вижте, то е чисто технологичен този въпрос. Само искам да ви кажа, че софтуерът е много тежък за машинното гласуване при местните избори, той е много голям. Това са 265 общини в цялата страна. Има 265 различни листи за кметове на общини, още толкова за общински съветници, над 3000 ще има за кметове на кметства и 35 за районни кметове. Самото сертифициране, одитирането на машините, ние все още нямаме държавен орган, който е определен да се сертифицират тези машини. Инсталирането на софтуера трябва да бъде различен за всяка една машина, за всяка една община. Това е транспортирането, охрана на машините, самото съхранение. След този първи тур всички машини трябва да бъдат върнати обратно и да бъдат пренастроени за втори тур. И след това обратно да бъдат транспортирани до всяка една секция в цялата страна, където знаете за местните избори в повечето секции има балотаж. Така че това е много голям обем от работа и не смятам, че за това кратко време, което е между първия и втори тур, балотажът, който ще бъде, това ще може да стане. Аз мога да ви дам пример, че за местните избори 2015 г. ОИК София приключиха и обявиха резултата дори в сряда сутринта, те остават някакви три дни, в които да се пренастроят и преинсталират тези машини.

Водещ: Госпожо Алексиева, ако погледнем другите държави в Европа, другите европейски държави, какви са вашите наблюдения относно машинното гласуване там?

Евгения Алексиева: Благодаря ви за този въпрос, защото това е един пример, който стои пред нас. В другите европейски държави няма изцяло такова машинно гласуване. Държави, които са въвеждали машинно гласуване, след това са се отказали от него заради точно тези грешки и несъответствия, които може би в по-голям обем, защото при тях е ползван може би по-дълго време този опит. Дори една Ирландия, която даде 54-56 милиона за закупуване на тези машини, след това ги даде на скраб. Има много отделни провинции и места, където се осъществява такова машинно гласуване, но то не е голямо като обем. И вместо ние да следваме примера, както винаги казваме, че трябва да следваме държавите в Европа, да следваме този пример, който е пред нас, ние искаме да въведем това машинно гласуване и да похарчим толкова много пари, за да можем след това да кажем, че ще се откажем. Един глас за машинно гласуване е 59 лева, това са данни, които сочат тази цена, а 77 стотинки е за хартиената бюлетина. 9 милиона лева са осигурени за машините за тези европейски избори, които минаха. А за местните ще бъдат много по-голям броят, 12 500, може би и повече машини, защото на места, където са голям по обем секциите, ще бъде възможно дори да се сложат повече от една машина в една секционна избирателна комисия.

Водещ:  Наистина деликатна тема, но която може би трябва да бъде обърнато още по-голямо внимание. Вчера чухме и ваши колеги от партията за иницииране на по-широк дебат може би по темата.

Евгения Алексиева:  Ние това настояваме, ние искаме да се направи много по-широк дебат, един анализ дали ни трябват тези машини, дали ни трябва машинното гласуване, дали да вървим към друг вид гласуване – електронното, дистанционното гласуване, за което всички говорят. Така или иначе по принцип този въпрос стои във времето. Но не трябва да го правим в изборна година и точно преди местните избори. Ние със сигурност трябва да направим този дебат и да има едно задълбочено тестване, една проверка на машините, абсолютно всичко, което трябва да гарантира сигурността на вота, защото това е най-важното. Най-важното е доверието на българския избирател и сигурността при гласуването с машини. Това е нашето становище, нашето мнение.

Водещ: Вчера обаче сте чули опозицията какво казват  и омбудсманът Мая Манолова. Според нея ще бъде посечено оттук нататък и електронното гласуване. Какво се случва там?

Евгения Алексиева:  Аз пак ви казвам, че ние искаме да направим един широк дебат, едно обсъждане. Със сигурност опозицията използва всеки един въпрос и всяка една тема, която е важна за обществото, за да може в опозиция да може да говори останалите свои аргументи срещу нас. Но аз мисля, че тук не трябва да политизираме този въпрос, тук трябва да подходим експертно. Трябва да видим всички данни, които са очевидни. Че наистина има проблем с машинното гласуване. Затова не трябва да се разделяме при това обсъждане, а наистина да седнем и да намерим един общ подход, едно общо решение по принцип за машинно и електронно гласуване. Това е нашето мнение.

Водещ: Намалихте субсидиите на 1 лев за действителен глас, сега премахваме машините, какво следва?

Евгения Алексиева: Ние не премахваме машините, машините остават за провеждана на националните избори, които са за президент и вицепрезидент, както и за европейски избори в цялата страна. Следва това, че ние трябва да гарантираме прозрачността и законността при провеждане на изборите за общински съветници и кметове през тази година. Защото все пак знаете, че отговорността се пада на управляващите. И за нас това е много важно да се случи по начин, който да бъде законен, прозрачен и честен.

Йоланда ПЕЛОВА