Евгения Георгиева, зам.-кмет на Община Симитли: Целта на музея „Симитлия – древната земя на кукерите“ е да съхрани, но и да покаже уникалното богатство, което имаме

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Евгения Георгиева, зам.-кмет на Община Симитли, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод новооткрития музей „Симитлия – древната земя на кукерите“.

Фокус: Г-жо Георгиева, знаем, че ежегодно в Симитли се провежда фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“. Това ли наложи откриването на музей или имаше и други причини?

Евгения Георгиева: Идеята за откриването на музей „Симитлия – древната земя на кукерите“ е на кметът на Общината Апостол Апостолов. Причината е, че още с първите фестивали на кукерите стана ясно, че интересът към кукерството е особено голям в Община Симитли. Освен това с всяка изминала година се обогатяваше присъствието на участниците във фестивалите, не само персонажите, но и на костюмите, с които те участваха, както и конкуренцията между самите участници и отделните групи. Всичко това ни накара да се замислим, че би било добре цялото това богатство, което е вътре в душите и сърцата на симитличани, да бъде запазено за идните поколения. С всяка изминала година се измъкваха от раклите на баби и на пра-баби уникални носии и облека, което затвърди нашето мнение, че това уникално богатство трябва да бъде запазено, но и представено в музея, който открихме на 29 август.

Фокус: В настоящата експозиция, която се намира в специално обособена зала в читалище „Св. Климент Охридски“ – Симитли има интересни костюми и маски. От кои части на Общината са те?

Евгения Георгиева: Бабугерските костюми, които могат да бъдат разгледани са на жители на Община Симитли, които бих определила като големи привърженици на кукерството. Останалите костюми и маски също са на наши съграждани от населените места Крупник, Брежани, Черниче, Полена, Полето и други. Уникалните маски, които могат да бъдат разгледани, са от село Брежани. Те са изработени от природни материали, а именно мъх и лишеи. Доукрасени са с рога и други допълнения. Тук е мястото да отбележа, че те са единствени по рода си, тоест в България не се изработват никъде другаде, освен в Брежани. Това е едно много красиво планинско село, разположено в Пирин планина. Там хората използват природните дадености, които имат, превръщайки ги в уникални, страховите маски.

Фокус: Знаем, че в Симитли кукерството е на особена почит. Музеят вече е пълен, което предполага да се мисли и в посока разширяване или изграждане на друга сграда. Имате ли такива намерения от Община Симитли?

Евгения Георгиева: Истината е, че много кукерски групи искаха да дарят свои костюми, маски и принадлежности за музея, но за момента това е капацитета, с който разполагаме. Все пак си мисля, че това е едно много хубаво начало, а че залата ще отеснее съм сигурна. Затова пожелавам на кмета Апостол Апостолов в следващия си мандат да намери по-подходящо място за музея, така че наистина да запазим тези уникални костюми, но и да ги показваме на обществеността.

Ливия НИНОВА