Евгения Георгиева, зам.-кмет Симитли: Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ е поредното доказателство, че в общината живеят истински пазители на традицията

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Евгения Георгиева, зам.-кмет на Община Симитли, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Какви са Вашите очаквания от 17-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“, който ще се проведе на 11 и 12 януари? И как мислите – защо фестивалът в годините успя да се превърне в такова грандиозно събитие, определяно като едно от най-добрите за България?

Евгения Георгиева: Надявам се, че това, което казахте наистина е така. Нашата цел всъщност е чрез фестивала да покажем, че традициите са живи, предават се от поколение на поколение. В самите групи понякога може да видите, че се включват три поколения – бащи, синове и внуци. Дори само заради тази приемственост си струват усилията, които от Община Симитли полагаме всяка година, за да организираме този фестивал и да събираме това множество, което сътворява най-пъстрата и неповторим феерия от цветове, ритам, традиционни обреди и ритуали.

Фокус: Тъй като фестивалът има конкурсен характер, то ясно ли е вече журито, което ще оценява участниците?

Евгения Георгиева: Да, журито е ясно, но за сега имената ще запазим в тайна. Това, което може да кажем е, че от няколко години в него се включват фолклористи, хореографи, местни специалисти в областта на народното творчество и традициите, така че смятам, че журито по достойнство ще оцени участието на всяка една група.

Фокус: На Вас лично кой Ви е най-любимият момента от фестивала?

Евгения Георгиева: Трябва да Ви кажа, че тръпката по отношение организацията на фестивала е много голяма. Лично аз участвам активно в организацията му вече няколко години. Наистина, когато се събере множеството, изпълни стадиона и групите от цялата страна, които са много красиви и разнообрази, с голям ентусиазъм, който личи в очите на всички от най-малките до най-възрастните, то човек няма кака да остане на страна. Нямам любим момент, защото като цяло целият фестивал бих казала, че ми е любим и постоянно се вълнувам.

Фокус: За финал на нашия разговор може ли да кажем, че и фестивалът, но и обичаите, които се изпълняват на 1 януари в Симитли са поредното доказателство, че вие сте едни от големите пазители на българските традиции?

Евгения Георгиева: Абсолютно спокойно може да кажем това, защото ние го доказваме с всички тези събития, които се организират не само в Симитли, но и в цялата община.

Ливия НИНОВА