Евгени Абаджиев, ЛРД „Сокол 1893“-Пазарджик: В България ловът като занимание е значително по-евтин от Европа

За популацията на различните видове пернат дивеч, за разселването му и за приема на нови ловци, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар Евгени Абаджиев, председател на ЛРД „Сокол 1893“-Пазарджик.

Фокус: Г-н Абаджиев, след откриването на ловния сезон на пернат дивеч, спазват ли се мерките за безопасност?

Евгени Абаджиев: Нашето сдружение направи общо събрание за запознаване на всички членове с мерките за безопасност. Отделно от това, по инициатива на директора на РДГ-Пазарджик и директора на ДГС-Пазарджик, бе направена среща с председателите на сдружения в областта. Планират се съвместни проверки с РУ „Полиция“ – Пазарджик за спазване изискванията за безопасност.  Обръщам се към младите ловци и всички колеги да спазват изискванията на Закона за лова и опазването на дивеча, съгласно който е разрешен отстрел от един ловец на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица – до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 бр. Нашето сдружение обединява 27 ловни дружинки от около 30 населени места региона на Пазарджик.

Фокус: Какви са наблюденията ви за популацията на пъдпъдък и гургулица?

Евгени Абаджиев: Популацията на пъдпъдък в Пазарджишки регион намалява. От една страна това се дължи на жегите, а от друга на безредиците в държави като Сирия, Ливан и Египет, където се ловят промишлени количества пъдпъдъци. Ако завали дъжд и захладнее след седмица, може и да се появят пъдпъдъци, но за сега ситуацията е катастрофална. Подобно е и положението при гургулицата. В нашия регион има прекалено много слънчоглед. Гургулицата е пръсната по различните блокове и сега трудно се ловува.

Фокус: Какви грижи полагате за дивеча?

Евгени Абаджиев: Ловците от ЛРД „Сокол 1893“ – Пазарджик полагат целогодишно грижи за дивеча. През тази година планираме  разселването на 3 250 фазана, 900 яребици, 600 патици и около 200 кеклика. Някои от разселванията вече са извършени. Например разселени са 600 фазана, кеклиците и патиците също. Фазаните са малки, те са на 45-дневна възраст, и ще изчакаме да пораснат. Трябва да са поне на 90 дни, за да могат да се адаптират добре в природата. Едва тогава ще ги разселим.

Фокус: Имате ли попълнения от нови ловци?

Евгени Абаджиев: През тази година имаме нови ловци, които са записани като членове на ЛРД „Сокол 1893“- Пазарджик.  Ние не провеждаме курсове за нови ловци, но някои от дружинките в региона използват стрелбището на сдружението за такова обучение. През тази година обучихме 186 ловци в стрелба, част от които са от дружинките от Панагюрище и Доспат.

Фокус: Според ваши колеги, ловът е скъпо удоволствие. Какво е вашето мнение?

Евгени Абаджиев: Ловът като занимание в страната е значително по-евтин от този в Европа. Не приемам тезата, че ловът е скъпо удоволствие, защото хората, които получават добри заплати стават ловци и не се отказват. Все още при нас се изповядва една по-романтична философия относно лова. Това, което не се плаща с пари се компенсира с личен труд. В сравнение с 90% от страните в Западна Европа, у нас е най-евтино за ловуване от страна на масовия ловец. В България, Сърбия и Румъния дивечът е държавен и се плащат минимални такси, за да се ловува. В Западна Европа дивечът е на собственика на земята и таксите за лов са в пъти по-големи от България.
Ваня НИКОЛОВА