Евгени Евгениев, кмет на с. Люлин: Със сурвакарските игри съхраняваме традициите и ги предаваме на поколенията

 

 

Евгени Евгениев, кмет на с. Люлин в интервю за седмичното предаване „Перничани-потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Като регион, който пази в себе си традициите, община Перник е център на кукерските и маскарадни игри. В нощта на 13-ти срещу 14-ти се проведе обхождане на къщите от сурвакарски групи в цялата община. Как е преминало в село Люлин ще ни разкаже сега Евгени Евгениев, кмет и участник в игрите.

Евгени Евгениев: Здравейте. На 13-ти се прави принципно в нашия регион едно раздрънкване, пали се и ритуален огън. На 14-ти е обхождането. Преди години са го правили в нощта на 13 срещу 14 януари, по стар стил Василовден. Сега може би с новите професии, с новите ангажименти на хората и участниците, прави се вечерта на 13-ти самият огън, ритуалът и обхождането е на спокойствие през деня на 14 януари. Премина всичко много весело. Групата бяхме обградени от множество репортери от чужди издания, от френски фотожурналисти. Мисля, че медийният интерес е показателен за това, което наистина се случва и това, което правим от сърце и душа.

Водещ: Господин Евгениев, откъде се заражда историята на този обичай?

Евгени Евгениев: Българската родова памет за съжаление я свеждаме може би до две-три поколения назад, когато нещо не е записано, не е документирано. Но според мен в над 50 села това се случва в област Перник, говорим за Брезник, Радомир, за да се случва това нещо и да излизат групи от порядъка на 50-100 човека, да има толкова много ентусиазъм, мисля, че тук говорим за ген вече, за нещо, което да го носиш от сърце и душа. Значи предполагам, че наистина е вековна традиция това нещо.

Водещ: Какви изменения е придобил празникът с времето?

Евгени Евгениев: Ами преди години са участвали предимно  мъже, това е бил мъжки празник. Сега на шега или на майтап, може би еманципацията и желанието правят много млади момичета участнички в игрите и то те правят всички роли, със звънци, с маски, с ликове – така ходят. Докато женските персонажи се изпълняват от мъже – там идва вече забавното, комичното. Има много персонажи, които нямат кой знае, каква роля в сценария, в изиграването на сценките, но те са част от групата.

Водещ: Колко време отнема изработката на един сурвакарски костюм?

Евгени Евгениев: Сурвакарските костюми – участниците си ги правят сами вкъщи. До няколко дни, не е много дълъг периодът. По-скоро носиите. Ние имаме в нашето село много възстановени стари литаци, защото ние се намираме в един регион на границата между Граово и Шоплука, нашите са малко по-различни литаци, мъжките беневреци, ментетата. Гледаме да не купуваме нови, защото най-лесно е да дадеш 300-400 лева, да вземеш от шивачите един нов костюм, но по-доброто решение е да възстановим нещо старо, нещо от бабите, нещо, което е извадено от скриновете, от сандъците. Така по-скоро запазваме наистина традицията и българското.

Водещ: Господин Евгениев, подготвяте ли се за участие в международния фестивал „Сурва“, който ще се проведе в град Перник на 25, 26 и 27 януари?

Евгени Евгениев: Подготвяме се и сме безкрайно амбицирани. Миналата година получихме сребърна маска. Само металът не ни задоволи, в смисъл, амбицията е да получим в един момент и златната маска на самия фестивал, тоест да спечелим първото място. Имаме много награди за поддържане и предаване на традициите, златен медал в тази категория, мечка и мечкар за различните персонажи, всяка година си тръгваме общо взето с награда. Сега имаме участие във фестивала в Брезник, който ще бъде следващата събота на 19-ти, в квартал „Изток“ на град Перник също имаме едно участие, след това на 26-ти сме на фестивала в град Перник, след това правим задължително участие в Ямбол или в някой друг по-голям фестивал. Непрекъснато имаме участия то е една поредица. Два-три месеца е подготовката, но сега вече започва празненството за всичките тези участници от групата.

Водещ: Освен програмата за участия, каква друга програма предстои в село Люлин за месец януари?

Евгени Евгениев: Месец януари ние сме на сто процента грабнати точно от Сурвата. Това е нашият празник. Ако в Калофер имат на Богоявление мъжкото хоро , ние в Перник имаме „Сурва“, това ни ври и кипи и това ни кара да се чувстваме българи и да се чувстваме горди със себе си – наистина Сурвата.

Водещ: Районът е обграден от красива природа и прекрасно място за отдих. Какво може да предложи селото на своите посетители?

Евгени Евгениев: Имаме къщи за гости, непрекъснато се посещават, има конна база за езда, спортен риболов или най-малкото една разходка сред природата до Люлински манастир, до Дивотинския манастир „Света Троица“. Страхотна природа, страхотен чист въздух. Ние буквално сме на 5-6 км по въздушна линия от град Банкя, където знаете, там е един от най-чистия въздух в България. Същото е и в село Люлин. Заповядайте! Който иска да види едно красиво място, да дойде и да посети Люлин планина.

 

Сиомона ПЕТРОВА